Fenomenální obrat! Junioři mají bronz z hokejového MS, ač prohrávali 2:5

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

6. ledna 2024 9:22

Český sport slaví první velký úspěch v novém kalendářním roce! Juniorští hokejisté do 20 let v pátek vybojovali bronzovou medaili ze světového šampionátu po neuvěřitelném obratu v medailovém zápase. S Finy totiž prohrávali už 2:5 a ještě dvě minuty před koncem o gól. Nakonec zvítězili 8:5. 

Zapomenout na čtvrteční neúspěch se Švédy se snažil v úvodu Šalé, tehdy se mu ale skóre otevřít nepodařilo, jelikož nedokázal po přehození kotouče na bekhend puk zamířit mezi tři tyče. Mrzelo to po šesti minutách a patnácti vteřinách hry, kdy Finové skórovali. Konkrétně se to povedlo z mezikruží Kumpulainenovi střelou do levého horního rohu, 0:1. Jen o 90 vteřin později už to bylo o dvě branky, když se Kaskimäki trefil po přihrávce Nymana. Tehdy byl na tom český výběr tak špatně, že nakonec sáhl k výměně gólmana a místo Hrabala nastoupil do brankoviště Vondraš.

Změna nakonec přeci jenom pomohla ke změně přístupu českých hokejistů k zápasu. Nejprve se jim povedlo ubránit oslabení, v němž ve 14. minutě z pravého kruhu vypálil Keskinen, ovšem trefil pouze horní tyč. Dvě minuty na to hráli přesilovku Češi a v ní Melovský přihrál z levého kruhu na pravý Kulichovi a ten se nemýlil, 1:2.

V úvodu prostřední části mohli zvýšit finské vedení nejprve Helenius a pak i Nyman, ale ani jednou tehdy nevyzráli na Vondraše. Proto tak mohli Češi nadále myslet na vyrovnání, což se nakonec podařilo ve 29. minutě, kdy se po spolupráci Melovského s Becherem dostal puk ke Štanclovi do slotu před brankou a odtud se postaral o kýžené vyrovnání, 2:2. Jenže česká radost z tohoto částečného úspěchu nevydržela nikterak dlouho, protože za 15 vteřin Nyman po svém uvolnění od mantinelu přihrál Heleniusovi a ten překonal Vondraše, 2:3.

To byla česká hra podruhé v zápase totálně na lopatkách, protože o dalších 19 sekund už to bylo 2:4 pro Finy, kdy se trefil Hämeenaho. A když to ve 35. minutě bylo už 2:5 po další Hämmenahově přesné střele, málokdo věřil v český úspěch. Naději na něj ale dal těsně před druhou pauzou Becher svým úspěšně zakončeným samostatným únikem, 3:5. Stalo se tak navíc při vlastním oslabení.

Běžela 45. minuta, když se Češi dostali na kontakt jediného gólu zásluhou Kulicha během přesilovky. Následně byl na české straně vyloučen Galvas, ale i v oslabení Češi zahrozili, konkrétně Becher. Do závěrečné sirény zbývaly tři minuty a 56 vteřin a Češi na soupeře vyrukovali s hrou bez gólmana. A vyplatila se, když v čase 58:04 předešlou Kulichovu střelu dorazil před brankovištěm Becher, 5:5. Začalo tak neuvěřitelných padesát vteřin, během kterých se Čechům podařilo utvořit rekord juniorských světových šampionátů a vstřelit během nich hned celkem čtyři branky, přičemž poslední dvě padly do odkryté klece, a dospět tak ke konečnému skóre 8:5.

Při tom si stihl Becher střihnout hattrick a nejen jeho zásluhou byla tak hala Scandinavium v Göteborgu svědkem neuvěřitelného příběhu, který se dost možná jen těžko někomu podaří zopakovat. Česká radost z dalšího cenného kovu z juniorského mistrovství v řadě tak neznala po závěrečné siréně mezí. A navíc byla dvojitá, když se český tým radoval již vteřinu před koncem, která se musela dohrát kvůli vyloučení za potyčku.

Zkrátka, neuvěřitelný zápas, který měl všechno a o kterém si budou vyprávět nejspíše i další generace.

Témata: hokej