Extrémy předvánočního počasí. Meteorologové vydali hned čtyři výstrahy

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

21. prosince 2023 14:36

Na souběh čtyř výstrah dnes upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Potýkat se v následujících hodinách budeme se silným větrem, vydatným sněžením, tvorbou sněhových jazyků a závějí i vzestupem hladin vodních toků.

Od čtvrtečních 14 hodin začala na celém území republiky platit výstraha před silným či dokonce velmi silným větrem, který bude v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. 

Už od půlnoci na čtvrtek platí varování před novou sněhovou pokrývkou v nadmořských výškách nad 800 metrů pro oblasti v Jihočeském, Plzeňském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Za 24 hodin může místy spadnout až 40 centimetrů sněhu. 

Od 18 hodin se pak ve značné části Čech očekává vzestup hladin vodních toků, které zejména v podhůří mohou dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity. "Od noci z pátku na sobotu hrozí na řekách další vzestupy. Zasáhnou větší území a riziko dosažení prvního nebo i vyšších SPA bude větší," uvedli meteorologové. 

V 21:00 začne platit ještě varování před sněhovými jazyky. Za studenou frontou se totiž ochladí, takže od dnešního večera se začnou od vyšších poloh tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. 

Témata: Počasí Zima ČHMÚ vítr Povodně