Extrémní počasí v Evropě. Bouře Ciarán pustoší Británii a Francii, vítr atakoval 200 km/h

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

2. listopadu 2023 14:54

V Evropě v noci udeřila bouře Ciarán. Britské úřady přistoupily kvůli extrémnímu počasí k uzavření stovek škol, v některých oblastech hrozí záplavy. Největší nárazy větru byly zaznamenány ve Francii, kde atakovaly hranici 200 kilometrů za hodinu. Problémy hlásí i Nizozemí a Německo.  

V Británii kvůli extrémnímu počasí zavřely stovky škol či silnic, hlášeny jsou komplikace v letecké a železniční dopravě. Úřady od půl osmé ráno vydaly přes 200 varování před záplavami, ve Walesu mohou řeky dosáhnout historicky rekordní úrovně. V jihozápadní Anglii skončilo kolem 10 tisíc domácností bez energií, uvedl deník Guardian

Na Normanských ostrovech dosáhl vítr během noci na čtvrtek a brzy ráno rychlosti přes 160 kilometrů za hodinu. Zhruba čtyřicet lidí bylo evakuováno, protože jejich domy utrpěly škody. Souostroví zasáhly velké kroupy, dokonce se objevilo zatím nepotvrzené svědectví o tornádu. 

Francouzští meteorologové zaznamenali na řadě stanic v Bretani rekordní rychlost větru, například ve městě Plougonvelin činila 193 kilometrů za hodinu, informovala DW. Severovýchodně od Paříže zemřel řidič kamionu, na který spadl strom. Více než milion domácností se potýká s výpadky proudu. 

Nizozemské aerolinky KLM zrušily desítky letů z amsterdamského letiště Schiphol kvůli větru o rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. Němečtí meteorologové vydali varování pro pobřeží Severního a Baltského moře. 

Bouře Ciarán se projeví i v Česku. Dnes v poledne začala platit výstraha ČHMÚ před silným větrem, který může ve východní polovině republiky v nárazech dosáhnout rychlosti 70 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor dokonce až 110 kilometrů za hodinu. V pátek ráno a dopoledne už bude vítr slábnout. 

Témata: Počasí Bouře vítr ČHMÚ Povodně