Extrémní bouřky zasáhly Moravu, lámaly stromy. Vlaky do Chrlic nejezdily

Od 16. hodiny hasiči v Jihomoravském kraji evidovali (57) událostí, během kterých poskytovaly jednotky zejména technickou pomoc při odstranění škod a následků po silné bouřce. Celá situace se uklidnila až k 22. hodině. 5

Autor: ČTK

23. srpna 2023 7:06

Silná bouřka, která přešla dnes okolo 18:00 přes Brno, vyvracela stromy, zničila několik střech a zastavila vlaky na trati z Brna do Chrlic. ČTK to řekl mluvčí jihomoravských hasičů Štěpán Komosný. 

Hasiči evidovali od 16:00 do 22:00 asi 65 událostí, kdy si lidé vyžádali jejich pomoc. Okolo 19:00 se vytvořila další silná bouře na Znojemsku, ta ale nezpůsobila další škody.

"Naprostá většina hlášených událostí je na území Brna, nejčastěji jde o spadlé stromy. Postupně ale začínáme řešit i poškozené střechy, silně poškozená je přízemní budova v Hájecké ulici, kde hasiči čekají na příjezd statika, aby posoudil celkový stav," uvedl Komosný. Dodal, že další hlášení o škodách operační středisko po 18:00 stále přijímalo. Dům v Hájecké ulici nakonec poškozenou statiku neměl, hasiči pouze použili výdřevy, aby mohli provizorně nahradit zničenou střechu.

Doporučujeme

Deštivé počasí v Praze Počasí Tropické počasí o víkendu vystřídá déšť. Příští týden bude pod 20 stupňů

Kvůli poruše na trakčním vedení kvůli spadlému stromu přestaly jezdit vlaky z brněnského hlavního nádraží do Chrlic, je zavedena náhradní autobusová doprava. "Nejedná se o hlavní koridor," uvedl pro ČTK mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Později doplnil, že spadlé stromy trakční vedení poškodily a provoz bude obnoven v nočních hodinách.

Okolo 19:00 se vytvořila další silná bouře na Znojemsku, postupovala směrem na severovýchod k jižní části Brna. V souvislosti s touto bouří hasiči k 20:00 zaznamenali jednotlivé výjezdy na Znojemsku a Brněnsku, škody ale mohou lidé nahlásit i později. Obavy z další silné bouře se nepotvrdily, výjezdů hasičů už pak nepřibývalo.

Témata: Počasí Bouřky