Exprezident Miloš Zeman je v nemocnici, byl operován

Miloš Zeman

Autor: Libor Frýdl

14. března 2024 17:50 | Aktualizováno: 14. března 2024 19:30

Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Podle serveru České noviny ho lékaři operovali. 

"Pan prezident byl pro určité obtíže hospitalizován a probíhá přešetření. Zdravotní obtíže souvisí i s diabetem. Předpokládá se zhruba týdenní hospitalizace," řekl Novinkám bývalý Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

"Aktuální zdravotní potřeby pana prezidenta Zemana v tuto chvíli nespadají pod služby všeobecného praktického lékaře, které mu poskytujeme. Navíc jsem striktně vázán lékařským tajemstvím a informace o zdravotním stavu nemohu bez souhlasu pacienta sdělit," doplnil ošetřující praktik Zemana Boris Šťastný. 

Pro Blesk Zprávy Ovčáček doplnil, že Zeman byl hospitalizován pro určité obtíže a probíhá přešetření. "Zdravotní obtíže souvisí i s diabetem. Předpokládá se zhruba týdenní hospitalizace," dodal.

Zeman trpí cukovkou řadu let, v roce 2017 ale prohlašoval, že jeho nemoc "je pryč." Později se ukázalo, že se mu krátkodobá glykemie snížila pod úroveň, od níž se mluví jako o cukrovce, nemoc se ale zcela vyléčit nedá.

Cukrovka, známá také jako diabetes, je chronické onemocnění, které ovlivňuje, jak tělo zpracovává cukr (glukózu). Glukóza je hlavním zdrojem energie pro tělo a je důležitá pro správné fungování buněk. Při cukrovce tělo nedokáže správně využít glukózu z krve, což způsobuje zvýšenou hladinu cukru v krvi (hyperglykémii).

Témata: Miloš Zeman