Exploze ve vojenském areálu Libavá: Jeden mrtvý a několik zraněných!

Vojenská policie AČR

Autor: Pavel Krejčí

17. června 2024 13:00 | Aktualizováno: 17. června 2024 15:52

Ve vojenském prostoru Libavá nedaleko Olomouce došlo dopoledne během plánovaného výcviku pyrotechniků k výbuchu zatím nespecifikované munice. Na místě zasahovaly vrtulníky Zdravotnické záchranné služby. Ministerstvo obrany později informovalo, že výbuch si vyžádal jednu oběť.

Ministerstvo obrany celou událost shrnulo prostřednictvím tiskové zprávy. „Krátce po jedenácté hodině dopolední došlo k výbuchu zatím nespecifikované munice ve Výcvikovém prostoru Libavá,“ uvádí resort s tím, že munice vybuchla během plánovaného výcviku pyrotechniků.

Všichni zasažení byli příslušníky Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí. „Na místě bylo zraněno sedm vojáků z povolání a jeden občanský zaměstnanec. Jeden voják na místě bohužel zemřel,“ doplnilo ministerstvo obrany.  

Resort obrany dále upřesnil, že zranění byli převezeni do Fakultní a Vojenské nemocnice Olomouc. „Na místě zasahuje Hasičský záchranný sbor. Vojenská policie událost šetří a zahájila úkony v trestním řízení.“ Blízcí zraněných a zesnulého vojáka byli o nešťastné náhodě vyrozuměni.

O explozi bezprostředně informovala Armáda České republiky na sociální síti X. „Řešíme vážnou nehodu ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá, kde vybuchla zatím blíže neurčená munice. Na místě jsou bohužel zranění. Snažíme se poskytnout co nejrychlejší pomoc, zasahuje vrtulník záchranné služby. Událost řeší Vojenská policie,“ sdělila armáda.

Vojenský újezd Libavá se nachází na území Olomouckého kraje v oblasti Oderských vrchů. Jeho okraj leží necelých deset kilometrů od hanácké metropole Olomouce. Újezdní úřad se nachází ve Městě Libavá na severozápadní hranici prostoru. Většími městy v okolí jsou ještě Šternberk, Lipník nad Bečvou, Velká Bystřice a Moravský Beroun. 

V Česku došlo v uplynulých letech například k explozi muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku, za který byla zodpovědná ruská zpravodajská služba GRU. Zjištění o původu exploze vedlo k diplomatické roztržce mezi Českou republikou a Ruskou federací, a následnému kritickému zhoršení vztahů, které se s ruskou invazí proti Ukrajině dostaly na bod mrazu. 

Témata: Armáda České Republiky výbuch