Exploze v Aši: Muž se zaměřil na policejní auto, hrozí mu vězení

Muž v Aši výbušninou poškodil policejní auto.

Autor: Jan Hrabě

6. srpna 2023 15:25

Až osm let vězení hrozí muži, který v tomto týdnu výbušninou poškodil zaparkované služební vozidlo Policie ČR. Její příslušníci jej zadrželi během několika desítek minut po činu. Obviněný muž se podle svých slov potýká s blíže nespecifikovanými osobními problémy.

Čtyřicetiletý muž přišel podle policie ve čtvrtek po 11. hodině k jejímu místnímu obvodnímu oddělení a na parkovišti přistoupil k jednomu ze služebních vozidel. Pod kapotu dal po domácku vyrobenou výbušninu, kterou zapálil a z místa utekl. Během několika vteřin následovala detonace.

"Výbuch poškodil kapotu služebního vozidla, motorovou část, čelní sklo a palubní desku. K vozidlu byli po výbuchu okamžitě přivoláni hasiči, kteří po svém rychlém příjezdu zabránili vzniku požáru služebního automobilu. Tímto výbuchem zároveň došlo k poškození pravých předních dveří u vedle zaparkovaného služebního vozidla kolegů ze sousedního Německa," uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva. 

K explozi došlo v hustě zastavěné oblasti v blízkosti panelových domů. Událost se naštěstí obešla bez zranění. "Čtyřicetiletý muž si vzhledem ke svému vzdělání a zkušenostem s pyrotechnikou musel být vědom toho, že po prvotním výbuchu může dojít následně k výbuchu služebního vozidla, ale i automobilů zaparkovaných vedle něj a tím k ohrožení lidí," podotkl mluvčí. 

Policisté zvládli do hodiny zadržet podezřelého, který svůj čin vysvětloval mimo jiné osobními problémy, které v současnosti řeší. Chebští kriminalisté ještě ve čtvrtek zahájili trestní stíhání pro spáchání trestných činů obecné ohrožení a násilí proti orgánu veřejné moci.

Policie podala podnět k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který státní zástupce akceptoval. Obviněný muž je tak aktuálně ve vazbě. 

Témata: Policie ČR výbuch