Evakuace škol: Anonym vyhrožoval školám v ČR čtyři dny v řadě! Policie žádá veřejnost

Ilustrační fotografie

Autor: Jan Novák

7. září 2024 6:36

Školy čelily čtvrtý den po sobě výhružným e-mailům od anonymního pachatele. Policie oznámila na sociální síti X, že v pátek obdrželo kolem pěti set škol podobné hrozby jako v předchozích dnech. Policie se snaží minimalizovat zásahy, vyhýbat se evakuacím a plánuje provádět individuální a co nejméně invazivní kontroly školních prostor.

„Výhružky pachatele nepovažujeme za relevantní a vidíme, že jeho hlavní motivací je veřejný a mediální zájem a rozsévání chaosu. Pojďme společně zkusit nehrát dnes tuto hru a veřejně výhružky nesdílet a nešířit je dále. Minimální veřejný zájem je přesně to, co si pisatel nepřeje,“ žádá policie.

Již od úterý dostávají školy výhružné maily od anonymů, což se týká i škol na Slovensku. Policie ve čtvrtek oznámila, že modus operandi je podobný předchozím hrozbám, i když emailové adresy se liší. Propojenost mezi účty však existuje. Práci policie komplikuje nepodložené informace. „Hrozbu nelze podcenit, ale stále platí, že nechceme zasahovat do chodu škol, protože relevantnost výhružky považujeme za velmi nízkou,“ uvedli policisté.

Policie upozornila, že sdílení nepodložených printscreenů z telegramových skupin českou veřejností značně komplikuje jejich práci. „Právě toto „zaplevelení“ veřejného prostoru je standardní strategií útočníků, kterou sledujeme po celém světě. Prosíme, nešiřte do svých skupin podobné výhružky,“ apelovala policie. Tento přístup nejen že ztěžuje vyšetřování, ale zároveň napomáhá šíření strachu a chaosu.

Témata: Školství Policie ČR