Erupce na Slunci: K Zemi míří ohromná sluneční bouře! Lze očekávat zajímavé věci

erupce na Slunci

Autor: Jan Novák

30. listopadu 2023 10:49

Už ve čtvrtek 30. listopadu může Zemi zasáhnout sluneční bouře, která může narušit rádiové a GPS signály. Podle zahraničních médií to dnes uvedl Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Další bouře pak Zemi zřejmě zasáhne v pátek.

Výron koronální hmoty (CME) může na Zemi dorazit 30. listopadu. Sluneční bouře znamená uvolnění slunečních vln obsahujících vysoce nabité ionty schopné poškodit satelity a komunikační systémy na Zemi.

NASA varovala, že blížící se sluneční bouře může mít za následek 15 hodin dlouhou sluneční erupci třídy G2, což naznačuje potenciálně intenzivní sluneční bouři. Podle serveru Yahoo jde o následek silné sluneční erupce, k níž došlo v posledních dnech.

Podle expertky Tamithy Skovové se mohou během sluneční bouře vyskytnout intenzivní polární záře, které osvětlí oblohu díky intenzivní interakci CME s termosférickou vrstvou atmosféry, kde se mohou ionty volně pohybovat.

Sluneční bouře obvykle naruší rádiové a GPS signály. Silná erupce plazmy a magnetických polí ze sluneční koróny může interagovat s magnetickým polem Země a ionosférou, což vede ke geomagnetickým bouřím a už zmíněným polárním zářím.

I když se předpokládá, že nadcházející sluneční bouře bude relativně malá, stále by mohla způsobit výpadek rádiových a GPS signálů, zejména v blízkosti pólů. Experti podotýkají, že se rušení mohou nahromadit a mohou být zaznamenána globálně.

Rozsáhlé sluneční bouře mohou obvykle způsobit narušení a výpadky internetu v různých regionech. Jejich účinky ale obvykle přetrvávají jen několik hodin. Čtvrteční sluneční bouře však nebude jediná, která by Zemi mohla zasáhnout.

Na Slunci totiž proběhly nejméně tři výrony koronální hmoty. CME může trvat 1 až 3 dny, než se dostane do zemské atmosféry. Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) zasáhne další sluneční bouře Zemi zřejmě v pátek. A ta už bude silnější.

NOAA má pětibodovou hodnotící stupnici pro sluneční bouře, která se pohybuje v rozsahu od G1 do G5. Modely naznačují, že ve čtvrtek Zemi zřejmě zasáhne úroveň G1, čili malá. Úroveň G2, tedy střední, pak dorazí v pátek.

Zároveň ale experti podle televize Fox dodávají, že pro většinu lidí geomagnetická bouře nebude mít žádný dopad. Až silná (G3) bouře může způsobit citelnější narušení satelitní navigace a nízkofrekvenční rádiové navigace. 

Výron koronální hmoty (CME = coronal mass ejection) je oblast plazmatu a magnetického pole, která je vyvržena ze sluneční koróny do vesmíru. Sluneční koróna je vnější vrstva atmosféry Slunce, která se rozprostírá daleko za sluneční fotosféru.

CME představuje velký tok ionizované hmoty, který uniká ze Slunce a může být vypuzen do okolního prostoru. Tyto výrony mohou nést velké množství sluneční hmoty a magnetického pole.

Během CME dochází k náhlé změně sluneční atmosféry, která může mít různé důsledky pro prostředí ve vesmíru a zejména pro magnetosféru Země. Když dorazí k Zemi, mohou CME vyvolat geomagnetické bouře.

Tyto bouře mohou ovlivnit magnetické pole Země a vyvolat polární záře, ale také mohou narušit elektrické systémy, satelity a komunikaci na Zemi. 

Témata: Slunce Země