Epidemie žloutenky na Slovensku: Pacientů už je příliš mnoho, Prešov volá o pomoc

Čekárna v ordinaci, ilustrační foto.

Autor: Jan Hrabě

16. července 2024 14:29

Slovensko se potýká s epidemií obávané nemoci. Prešovskou nemocnici zaplnili pacienti se žloutenkou v takové míře, že lůžková kapacita je naplněná. Informoval o tom deník SME. Nemocnice proto požádala o pomoc další zdravotnická zařízení.

Prešovská fakultní nemocnice zmínila, že eviduje zvýšený počet pacientů s hepatitidou typu A už od loňského podzimu. "Aktuálně je na infekčním oddělení hospitalizováno 55 pacientů s touto diagnózou, takže kapacita oddělení je absolutně naplněná," uvedla mluvčí nemocnice Martina Pavliková pro zmíněný deník.

Více než 80 procent hospitalizovaných přitom nepochází z Prešova, ale z jiných okresů, zejména z osady Podsadek v okrese Stará Ľubovňa. Pacienti jsou také z okresů Humenné, Bardejov či Stropkov.

Nemocnice očekává, že nemocných bude nadále přibývat. Její kapacity jsou přitom naplněné, včetně asi dvaceti lůžek z dermatovenerologie. O pomoc byl proto požádán regionální zdravotnický úřad, který by měl zajistit zapojení dalších zdravotnických zařízení v regionu.  

Hygienici evidují sedm aktivních ohnisek virové hepatitidy typu A v okrese Prešov. Kromě samotného krajského města se žloutenka vyskytuje ve Veľkom Šariši, Vyšnej Šebastovej, Hermanovciach, Bzenove a Chminianskych Jakubovanoch. 

Virová hepatitida A je známa také jako nemoc špinavých rukou. Způsobuje ji virus hepatitidy A (HAV), který je velmi odolný vůči vlivům zevního prostředí, přežívá týdny při pokojové teplotě, léta ve zmraženém stavu. Zdrojem onemocnění je infikovaný člověk, u něhož je virus přítomen ve stolici.

Témata: nemoci žloutenka Slovensko lékaři