Elon Musk a jeho slova, která nemohla zůstat bez reakce. Kdo se ozval?

Elon Musk

Autor: Pavel Krejčí

29. září 2023 15:39

Tchaj-wan není na prodej, reagoval šéf jeho diplomacie na slova Elona Muska, který ostrov označil za část Číny. Není to poprvé, co slavný podnikatel vyvolal reakci ostrovního státu, který si pevninská Čína snaží podrobit. 

"Poslouchejte, Tchaj-wan není součástí Čínské lidové republiky a rozhodně není na prodej!" napsal tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu na sociální síti X, dříve nazvané Twitter, kterou loni právě nejbohatší člověk světa Musk zakoupil. Wu ještě dodal, že doufá, že Musk požádá čínské komunisty, aby umožnili svým spoluobčanům přístup na X. Platforma je totiž v pevninské Číně zakázaná. 

Známý podnikatel a vizionář na businnesovém summitu v září přirovnal Tchaj-wan k Havaji a označil jej za integrální součást Číny. Peking si dlouhodobě nárokuje území ostrova, který má na něm nezávislou vlastní vládu. Napětí mezi oběma státy v posledních měsících roste. 

BBC připomněla, že nejde o první podobný komentář miliardáře, který má v pevninské Číně své podnikatelské zájmy. Automobilka vyrábějící elektromobily Tesla má velkou továrnu v Šanghaji. Její majitel dokonce v květnu navštívil Čínu a setkal se s vysoce postavenými představiteli režimu. 

Musk konkrétně loni v říjnu řekl, že napětí mezi Pekingem a Tchaj-pejí by se dalo vyřešit, pokud by Čína dostala jistou míru kontroly nad Tchaj-wanem. V následném rozhovoru pro Financial Times dodal, že věří vládám obou zemí, že mohou dosáhnout smysluplné dohody. 

Témata: Elon Musk Tchaj-Wan Čína