eDoklady: Češi mají o digitální občanku zájem, stahují jak diví

Ivan Bartoš volí v prezidentských volbách.

Autor: Markéta Dosedělová

22. ledna 2024 19:28

Aplikaci eDoklady si během prvního víkendu stáhlo 130 000 až 150 000 lidí, kteří nyní procházejí různými fázemi registrace. Uvedl to vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) na tiskové konferenci. Aplikace, která umožňuje ukládání elektronické verze občanského průkazu, je od dnešního dne k dispozici pro identifikaci na 33 ústředních úřadech státní správy.

Zájemci se však setkali s problémy při registraci do aplikace nebo při přihlašování přes Identitu občana. Ředitel Digitální informační agentury Martin Mesršmíd zdůraznil, že pracují na posílení infrastruktury a optimalizaci systému, aby předešli podobným problémům.

Podle vicepremiéra Bartoše představují eDoklady významné usnadnění komunikace s úřady a umožňují občanům spravovat své údaje prostřednictvím mobilní aplikace. Aplikace funguje i offline, a jejím cílem je, aby občané do budoucna nemuseli nosit plastový občanský průkaz.

Bartoš zdůraznil, že eDoklady jsou alternativou, nikoliv povinností, a využívají technologie, které budou použity i ve vývoji evropské elektronické peněženky od roku 2026.

Elektronická občanka v eDokladech se ověřuje pomocí QR kódu, který uživateli zobrazí ověřovací mobil. Aplikace také umožňuje ověření identity mezi uživateli, například při dopravní nehodě.

Od pondělí jsou elektronické občanky přijímány ústředními orgány státní správy, a postupně také dalšími institucemi, včetně policie, podřízených státních úřadů, samospráv a České pošty, s plánem možného využití aplikace u voleb od příštího roku. 

Témata: Doklady Ivan Bartoš (Piráti)