Duka srovnal dítě bez matky či otce s ukrajinským vojákem. Ozvala se Nerudová či Pekarová Adamová

Dominik Duka

Autor: Jan Hrabě

8. září 2023 19:29

S kritickými reakcemi se musí vyrovnávat kardinál a někdejší pražský arcibiskup Dominik Duka. Ve svém facebookovém komentáři hájil manželství muže a ženy slovy, že dítě bez opory v matce a otci je v současnosti ohroženější než ukrajinský voják. Na jeho výroky reagovala například předsedkyně Poslanecké sněmovny. 

"Je hrozné utrpení těch, kdo jsou vydáni vojenské agresi. Ale nejohroženější na světě není ukrajinský voják, ale dítě, které nemá oporu v matce a otci," napsal Duka ve středu na sociální síti. "Židé a křesťané jsou opět jako za nacismu a komunismu pod tlakem, protože hájí manželství muže a ženy," dodal.

Například neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová v reakci konstatovala, že nejohroženější na světě bude církev, pokud bude Duka s takovými názory v tomto století pokračovat. "Nakonec s nimi zůstane jen on sám. Protože každý tolerantní křesťan bude respektovat druhého bez ohledu na to, čím je, nebo koho miluje," podotkla na sociální síti X.

Podle analytika rizik Vladimíra Votápka by se měl kardinál stydět. "Srovnávat ruské válečné zločiny se společenskou diskusí o rolích mužů a žen v rodině je... nízké a nevkusné," konstatoval

"Pane Duko, jsem šťastně vdaná křesťanka, ale z vašich výroků je mi úzko. Berete si jako rukojmí věřící, abyste zraňoval LGBT+ komunitu a projevil jste neuctivost vůči statečným Ukrajincům, kteří vzdorují ruské agresi. Nemluvte prosím za ty, pro které není tolerance jen slovo," napsala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Právě poslanci dali na konci června šanci tzv. manželství pro všechny, tedy navrhovanému uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry. Novela občanského zákoníku přežila v prvním čtení návrhy odpůrců. Zamítnout předlohu chtělo 59 ze 141 přítomných poslanců, pro její vrácení jich bylo 64 ze 139. Ani v jednom případě to nestačilo. 

V Česku existuje od roku 2006 institut registrovaného partnerství pro stejnopohlavní páry, ovšem ty nemají zajištěny stejná práva jako manželé. Zajistit jim je má projednávaná novela. Konkrétně jde o vznik společného jmění, nárok na vdovský či vdovecký důchod, práva a povinnosti k vychovávaným dětem nebo přístup k náhradní rodinné péči. 

Témata: Dominik Duka Danuše Nerudová Markéta Pekarová Adamová