Důchody v roce 2024: V lednu se zvýšily, některým lidem je ale v březnu pokrátily

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě

11. června 2024 11:59

Důchody se budou znovu zvyšovat v lednu 2025 při pravidelné valorizaci. V Česku však existuje i skupina lidí, jimž se už mohla výše penze v dosavadním průběhu letošního roku snížit. 

Od letošního března by měli dostávat méně peněz bývalí komunističtí funkcionáři, kteří zastávali některou z funkcí vymezených zákonem. Poslanecká sněmovna schválila příslušnou novelu zákona předloni na podzim. Odhady byly takové, že snížení důchodů se bude týkat asi tří tisícovek lidí. Předkladatelé tehdy uvedli, že jde zejména o symbolický krok, protože cílem není znatelný propad životní úrovně dotčených osob. 

Podle webu Českého rozhlasu se někdejším komunistickým prominentům odečetlo 300 korun za každý i započatý rok ve funkci. Pokud tedy někdo takový před letošním březnem pobíral měsíční důchod ve výši 25 tisíc korun a ve funkci strávil deset let, jeho důchod se snížil o tři tisíce korun. Výše penze však nesmí klesnout pod sociálně únosnou mez, která činí 18 674 korun. 

Penze se v Česku naposledy zvyšovaly k 1. lednu 2024. Základní výměra starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu se pro letošní rok zvýšila o 360 korun na 4400 korun měsíčně. Valorizace proběhla podle nových pravidel, kdy je výpočet růstu cen odvozen pouze z indexu spotřebitelských cen za domácnosti důchodců.

O výši příští valorizace, která proběhne v lednu, by mělo být jasno v létě. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Ministerstvo však v dubnu zdůraznilo, že zatím jde jen o prozatímní odhady. "2,1 % aktuálně odhadujeme jako minimální a ze zákona vyplývající zvýšení důchodu, a to na základě růstu cen měřeného změnou indexu životních nákladů domácností důchodů mezi červencem 2023 a červnem 2024. Ten vzrostl právě na hodnotu 2,1 %," řekl mluvčí úřadu Jakub Augusta serveru TN.cz. 

Augusta dodal, že na odhad přesné struktury zvýšení důchodů, tedy rozdělení mezi základní výměru a procentní výměru důchodu, je zatím brzy. 

Témata: důchody důchodci komunisté