Důchody v roce 2024: Přehled změn výplatních termínů kvůli svátkům

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě

30. prosince 2023 21:14

Důchody budou od začátku roku 2024 vypláceny v nové výši a v několika případech také jiný den. I v novém kalendářním roce totiž státní svátky posunou výplatní termíny důchodů, upozornila Česká správa sociálního zabezpečení v tiskové zprávě.

Poprvé se posune výplata ze státního svátku Dne vítězství, který připadá na 8. května, na předchozí den, tedy 7. května. Situaci ovlivní také červencové svátky. Důchody s výplatním termínem 4. července budou vyplaceny o den dříve, ty s termínem 6. července dokonce s dvoudenním předstihem.

Do výplat promluví také Vánoce. Důchodcům, jimž je penze vyplácena dvacátý den v měsíci, dorazí peníze už 19. prosince. Penze s termínem 22. prosince budou vyplaceny 20. prosince. A lidé, kteří by důchod dostali na Štědrý den, ho obdrží s jednodenním předstihem. 

Důchody vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení buď bezhotovostním převodem na bankovní účet, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty na adresu bydliště. Klient si volí způsob výplaty důchodu při podání žádosti o dávku důchodového pojištění s tím, že kdykoliv později může požádat prostřednictvím okresní správy sociálního zabezpečení o změnu.

Důchody se vyplácejí dopředu, a to v pravidelných měsíčních lhůtách. Výplatními termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. ČSSZ zajišťuje výplaty důchodů také do zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem, kam se důchody vyplácejí k 15. dni v měsíci.

Témata: důchody