Důchody v roce 2024: Která změna vejde letos v platnost?

Důchodci, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

11. ledna 2024 12:20

Důchodů se loni na podzim dotkly zásadní změny, které musí brát v potaz zejména lidé mající zájem o předčasný odchod do penze. Ještě jedna změna týkající se předčasných důchodů ale vejde v platnost za několik měsíců. 

Předčasné důchody prošly už loni v říjnu řadou změn, které se týkaly zejména podmínek pro jejich přiznání. Například se zkrátila maximální doba předčasnosti na tři roky i procentní výměra za předčasnost. Stanovilo se také, že předčasné důchody jsou valorizovány až od ledna kalendářního roku, který následuje po roce, v němž pojištěnec dosáhl důchodového věku. 

Jedna z nových podmínek pro předčasný důchod ovšem začne být účinná až v průběhu letošního roku. K 1. říjnu 2024 se prodlouží potřebná doba pojištění z 35 na 40 roků.

Již k 1. lednu 2024 proběhla pravidelná valorizace důchodů. Základní výměra starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu se pro tento rok zvýšila o 360 korun na 4400 korun měsíčně. Valorizace proběhla podle nových pravidel, kdy je výpočet růstu cen odvozen pouze z indexu spotřebitelských cen za domácnosti důchodců.

Ke stejnému datu se o 5,2 procenta zvýšil příspěvek, který se zavedl v roce 2005 jako kompenzace za rušení nebo omezování dosavadních zvýhodnění účastníků odboje a osob účastných rehabilitace v oblasti dopravy, telefonních služeb a lázeňských a rekreačních pobytů. Účastníci odboje mají nově dostávat 2816 korun a vdovy či vdovci 1408 korun měsíčně. 

Témata: důchody důchodci