Důchody už na Hradě řešit nebudeme, vzkázalo ANO Pavlovi. Reagoval i Fiala

Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě

19. dubna 2024 15:58

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

"Prezident republiky vyjadřuje zklamání z toho, že hnutí ANO nechce pokračovat v jednání o změnách týkajících se důchodů a zrušilo také účast na pondělním jednání na Pražském hradě s tím, že jednání považuje za bezpředmětné," uvedla kancelář na webu s tím, že na minulé schůzce souhlasili všichni účastníci s termínem i obsahem příštího jednání. Hlava státu považuje krok opozičního hnutí za nekonstruktivní.

Pavel podle Hradu vnímá téma důchodových změn jako velmi důležité a dlouhodobé. Proto se snažil vytvořit prostor pro věcnou politickou diskusi mezi vládou a opozicí, která by mohla vést k nalezení kompromisů nebo řešení.

"Na jednání na Hradě 28. března přijali rovněž zástupci hnutí ANO princip diskuse na základě dat a analýz a vyžádali si od účastníků dodatečné údaje. Stejně tak sami přislíbili zaslání vlastních materiálů. Zúčastněné strany podklady dodaly v termínu, hnutí ANO nikoli. I to ukazuje přístup k jednání," zmínila prezidentská kancelář.

Pavel nově považuje pokračování rozhovorů v současném formátu za bezpředmětné. Podle spolupracovníků se však bude důležitému tématu věnovat i nadále a plánovanou schůzku a návazná jednání zachová.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) zrušilo ANO účast na jednání, protože se nechce dohodnout na ničem. "Nemají žádný plán, nejsou schopní přijít s alternativními návrhy, umějí jenom bořit, strašit lidi a hájit zájmy svého šéfa. My jsme předložili dobrý návrh důchodové reformy pro všechny, kteří už v penzi jsou, nebo se na ni teprve chystají," napsal na sociální síti X.

"Hnutí ANO všem těmto lidem vzkazuje, že mu na nich nezáleží a nezajímá je, jak jim stát ve stáří pomůže. Hnutí ANO zrušilo polovinu všech navrhovaných termínů k jednání. Dává tím jasně najevo, že je mu budoucnost českých občanů úplně jedno. Nám to ale jedno není, proto důchodovou reformu prosadíme," dodal Fiala.

Témata: Petr Pavel Hnutí ANO důchody Petr Fiala (ODS)