Důchody a problém, který štve Jurečku: Na řešení čekají desítky tisíc důchodců!

Marian Jurečka

Autor: Pavel Krejčí

17. července 2024 9:33

Celoevropský problém s důchody se snaží vyřešit i český ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jak naznačil, na co možná nejrychlejší řešení čekají desítky tisíc lidí. O co přesně se jedná? 

"Štve mě, jak dlouho se vyřizují důchody u lidí, kteří během svého života pracovali v jiné zemi Evropské unie," uvedl Jurečka v úterý na sociální síti X. Problematiku podle svých slov s podporou dalších států otevřel na unijní radě ministrů, přičemž požaduje výrazné urychlení a plnou digitalizaci. 

Ministr odpověděl i na doplňující dotaz, kolik takových případů se řeší ročně. V celé EU je jich prý šest milionů. "U nás je k červnu 93 306 důchodů, není to vůbec malá agenda a narůstá," dodal.

Důchody se od ledna 2025 zvýší v průměru o 356 korun. Průměrný starobní důchod bude po řádné valorizaci činit 21 078 Kč, prozradil ministr Jurečka ve středu. Ministerstvo o zvýšení důchodů informovalo v tiskové zprávě. 

Úřad zdůraznil, že kromě starobních se zvyšují i invalidní a pozůstalostní důchody. Jurečka upřesnil, že všem penzistům se o 290 korun zvýší solidární část penze, a to za souběžného navýšení zásluhového dílu o čtyři desetiny procenta. 

Ministerstvo připomnělo, že zvýšení důchodů se odvíjí od růstu cen, který se měří indexem spotřebitelských cen a životními náklady domácností důchodců. Z těchto dvou údajů je rozhodující ten, který je za dané období vyšší. Do výše pravidelné každoroční lednové valorizace promlouvá také růst reálných mezd.

Penze se naposledy zvyšovaly k 1. lednu 2024. Základní výměra starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu se pro letošní rok zvýšila o 360 korun na 4400 korun měsíčně. Valorizace proběhla podle nových pravidel, kdy je výpočet růstu cen odvozen pouze z indexu spotřebitelských cen za domácnosti důchodců.

Témata: důchody Marian Jurečka (KDU-ČSL) důchodci EU