Důchody 2024: Valorizace proběhla. Jak získat oznámení v papírové formě?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

4. ledna 2024 10:40

V Česku se od úterního dne vyplácejí důchody v nové výši, kterou stanovila pravidelná lednová valorizace. Důchodci si polepšili řádově o nižší stovky korun. Od úterý mohou zároveň žádat o valorizační oznámení v papírové podobě, pokud ho potřebují. 

V Česku se důchody vyplácejí v pravidelných měsíčních lhůtách, přičemž výplatními termíny jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. Klienti zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem dostávají peníze 15. den v měsíci. 

K 1. lednu 2024 proběhla pravidelná valorizace důchodů. Základní výměra starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu se pro tento rok zvýšila o 360 korun na 4400 korun měsíčně. Valorizace proběhla podle nových pravidel, kdy je výpočet růstu cen odvozen pouze z indexu spotřebitelských cen za domácnosti důchodců.

Valorizační oznámení tentokrát úřady kvůli úspoře peněz zasílaly příjemcům jednoho druhu důchodu poukazovaného na bankovní účet pouze elektronicky prostřednictvím tzv. zprávy pro příjemce. Pokud by zmínění příjemci chtěli mít oznámení v papírové podobě, od úterý 2. ledna mají tři možnosti, jak o něj požádat.

Buď mohou vyplnit jednoduchý formulář na webu ČSSZ, do kterého zadají své rodné číslo, nebo mohou kontaktovat call centrum na čísle 800 050 248, zvolit provolby 1 a 5 a opět zadat rodné číslo, anebo mohou osobně navštívit libovolnou okresní pobočku ČSSZ, kde jim bude oznámení na počkání vytištěno. 

Témata: důchody důchodci čssz