Důchody 2024: Ministr řekl, kolik teď dostává většina důchodců

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě

15. července 2024 15:06

Důchodci se v tomto týdnu dozvěděli, o kolik si polepší díky řádné lednové valorizaci od ledna 2025. Ještě několik měsíců ale budou penze vypláceny v současné výši. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v souvislosti s avizovaným navýšením prozradil, jak vysoký důchod momentálně pobírá většina důchodců. 

"Bezmála 70 % důchodců v tuto chvíli pobírá důchody mezi 18 až 26 tisíci. Tím pádem bude navýšení o několik set korun měsíčně platné i pro většinu z nich. Každoroční navýšení důchodů bude navíc i nadále zcela kompenzovat inflaci," napsal Jurečka na sociální síti X. 

Pokud chcete vědět, jaká by byla současná výše vašeho důchodu, máme pro vás ten ideální nástroj. Na webu EuroZprávy.cz totiž najdete důchodovou kalkulačku pro výpočet starobního důchodu, jejíž parametry odpovídají roku 2024. Stačí, abyste znali výši vaší hrubé měsíční mzdy, datum vzniku pojištění, datum narození a počet vychovaných dětí (platí pouze pro jednoho z rodičů). Další podobný nástroj vám zase pomůže určit datum odchodu do důchodu

Důchody se od ledna 2025 zvýší v průměru o 356 korun. Průměrný starobní důchod bude po řádné valorizaci činit 21 078 Kč, prozradil ministr Jurečka ve středu. Ministerstvo o zvýšení důchodů informovalo v tiskové zprávě. 

Úřad zdůraznil, že kromě starobních se zvyšují i invalidní a pozůstalostní důchody. Jurečka upřesnil, že všem penzistům se o 290 korun zvýší solidární část penze, a to za souběžného navýšení zásluhového dílu o čtyři desetiny procenta. 

Ministerstvo připomnělo, že zvýšení důchodů se odvíjí od růstu cen, který se měří indexem spotřebitelských cen a životními náklady domácností důchodců. Z těchto dvou údajů je rozhodující ten, který je za dané období vyšší. Do výše pravidelné každoroční lednové valorizace promlouvá také růst reálných mezd.

Penze se naposledy zvyšovaly k 1. lednu 2024. Základní výměra starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu se pro letošní rok zvýšila o 360 korun na 4400 korun měsíčně. Valorizace proběhla podle nových pravidel, kdy je výpočet růstu cen odvozen pouze z indexu spotřebitelských cen za domácnosti důchodců.

Témata: důchody důchodci