Druhý nejbohatší Čech udělal další velký obchod! Co kupuje Daniel Křetínský?

Daniel Křetínský

Autor: Pavel Krejčí

29. května 2024 17:08

Český miliardář Daniel Křetínský kupuje britskou poštu. Společnost s oficiálním názvem Royal Mail koupil za více než 100 miliard korun. Hned musel tišit obavy britské společnosti i politické scény založené na tom, že Royal Mail hraje klíčovou roli v britské bezpečnosti. 

Vlastník společnosti International Distribution Services (IDS) podle americké stanice CNN přijal Křetínského nabídku ve výši 3,57 miliardy liber, což je v přepočtu 103,7 miliard korun.

Royal Mail je jedním z hlavních poskytovatelů poštovních služeb ve Spojeném království, lze tedy říct, že jde o podobu České pošty. Historie podniku sahá až do roku 1516, nechal jej založit britský král Jindřich VIII.   

Společnost zaměstnává přes 150 000 lidí a vznikly vážné obavy, že koupě na mě bude mít vážné dopady, a také o budoucnost klíčové části britské národní infrastruktury, píše CNN.

Křetínského skupina EP Group ale uvedla, že tyto obavy vyřešila s tím, že zachová takzvaný závazek univerzální služby. Ten Royal Mail ukládá doručovat dopisy šest dní v týdnu všude po Spojeném království za stejný poplatek. „Vím, že vlastnictví tohoto podniku bude spojeno s obrovskou odpovědností – nejen vůči zaměstnancům, ale i vůči občanům, kteří se na jeho služby každý den spoléhají,“ ujišťoval Křetínský v prohlášení, které citovala britská BBC.

Několik britských politiků zdůraznilo historickou a bezpečnostní roli, kterou Royal Mail na Britských ostrovech má. Křetínský ale i tyto obavy klidnil. „Rozsah závazků, které společnosti a vládě Spojeného království nabízíme, odráží, jak vážně tuto odpovědnost bereme, a to ku prospěchu zaměstnanců IDS, zástupců odborů a všech ostatních zúčastněných stran.“

Křetínský drží důležité pozice například v mediálním domu Czech News Center, dříve vlastnil také menšinový podíl ve francouzském deníku Le Monde. Rovněž drží podíl v anglickém fotbalovém klubu West Ham United FC a je předsedou představenstva AC Sparta Praha. Podle časopisu Forbes byl na konci roku 2023 druhým nejbohatším Čechem s majetkem 210,9 miliard korun.

Témata: Daniel Křetínský Velká Británie