Druhá zkrachovalá kancelář v roce 2024! Co mají teď dělat její klienti?

Letadla, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

9. srpna 2024 17:14

V Česku letos zkrachovala druhá cestovní kancelář. K dnešnímu dni vyhlásila úpadek společnost Fly Dovolená. Informovala o tom pojišťovna Colonnade Insurance, u které má kancelář uzavřeno pojištění záruky pro případ úpadku. Dovolená se tak zkomplikovala stovkám lidí. 

"Klienti, kteří se aktuálně nacházejí v zahraničí, se mohou obracet na asistenční službu Europ Assistance na telefonním čísle  +420 221 586 756. Asistenční služba pomůže se zajištěním případného náhradního ubytování a s návratem do ČR," uvedla tisková mluvčí Colonnade Insurance Veronika Honegrová. 

V zahraničí, konkrétně v Turecku, se momentálně nachází asi 200 klientů, jejichž návrat řeší pojišťovna s kanceláří a asistenční službou. Další tisícovka lidí se do zahraničí chystala. Tito klienti mají možnost u asistenční služby Europ Assistance nahlásit škodní událost.

Asociace cestovních kanceláří na webu zdůraznila, že české cestovní kanceláře jsou ze zákona pojištěny, mají bankovní záruku a současně jsou zajištěny tzv. Garančním fondem CK. Cestující, kteří kupují zájezdy organizované českými cestovními kancelářemi tak mají dvojí zajištění v případě krachu. Platná legislativa jim zaručuje, že jim jsou v případě insolvence CK vráceny veškeré finance za zájezdy.

Témata: cestovní kanceláře dovolená