Dramatickou VC Holandska vyhrál domácí Max Verstappen: Vyrovnal tak rekord Sebastiana Vettela

Max Verstappen

Autor: Zdeněk Tuhý

27. srpna 2023 18:55

Max Verstappen to znovu dokázal a na domácí půdě v Zandvoortu si dojel pro své již deváté vítězství v řadě, čímž vyrovnal rekord Sebastiana Vettela z roku 2013. 

Na slavném okruhu Zandvoort neměl Verstappen deváté vítězství v řadě ale vůbec zadarmo. Hned po startu se nad okruhem rozpršelo, takže pořadí se rychle měnilo a většina zajela do boxů pro výměnu na středně přechodné gumy. Po pátém kole přestalo pršet a trať začala vysychat. 

Na čele závodu se ocitl Pérez, zčásti kvůli různým strategiím v boxech. Jeho desetivteřinový náskok však Verstappen rychle smazal. Tím nejenže zlikvidoval náskok Péreze, ale zvládl také předjet překvapivě rychle jedoucího Zhoua. Když Pérez zajel do boxů pro pneumatiky vhodné pro suchou trať, Verstappen využil techniku undercutu a dokázal se posunout zpět do vedení závodu.

Poté přišla nehoda Logana Sargeanta na Williamse, který nezvládl řízení a skončil v bariéře. Po výjezdu Safety caru přišli další zastávky v boxech a pořadí se stabilizovalo do doby než týmy začaly svým pilotům hlásit příchod dalšího deště posledních patnáct kol před koncem. 

Déšť přišel v 61. kole a závod musel být dokonce přerušen, protože intenzita deště byla velmi silná a auta téměř plavala a jednou z obětí byl Zhou na Alfě Romeo, který "doplul" do bariéry v první zatáčce. Na restart se čekalo skoro hodinu. 

Posledních pět kol v závodním tempu (a další dvě za bezpečnostním vozidlem) přineslo nečekané zvraty. Pérezova naděje na umístění na pódiu byla zmařena trestem za překročení povolené rychlosti v boxech a tím se dostal na třetí místo Gasly z Alpinu, což bylo veliké překvapení. Na druhém místě skončil Alonso s Aston Martin a Verstappen s týmem Red Bull nadále jdou za svým cílem ovládnout všechny letošní závody, uvedl server F1News.cz.

Témata: Formule 1