Drama ve Versailles: Ničivý požár jako v případě Notre-Dame se naštěstí neopakoval

Versailles

Autor: Pavel Krejčí

11. června 2024 17:02

Francie po pěti letech opět řeší požár jedné ze svých ikonických staveb. V úterý se začal valit kouř ze střechy zámku ve Versailles. Na místo dorazili hasiči, turisté byli evakuováni. Událost se naštěstí obešla bez zranění či závažnějších škod na majetku. 

Podle informací BFM TV na místě zasahují hasiči, kteří z místa události evakuovali stovky návštěvníků. Na sociálních sítích se objevily záběry kouře, který se zvedá ze střechy jedné z částí proslulého zámku. 

Vedení památky později sdělilo, že nedošlo ke zraněním či škodám na sbírkách kulturního dědictví. Příčina požáru bude předmětem vyšetřování. 

Zámek ve Versailles u Paříže vznikl jako symbol absolutistické monarchie v druhé polovině 17. století. Představuje vrcholnou ukázku francouzského barokního klasicismu. Od roku 1979 je společně s parkem zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Francie před pěti lety zažila ničivý požár katedrály Notre-Dame v Paříži. Střecha svatostánku v polovině dubna 2019 zcela shořela, přičemž se zřítila centrální sanktusová věž s menším zvonem a propadla část klenby. Událost se obešla bez zranění, návštěvníci byli včas vyvedeni z chrámu. 

Témata: Versailles Požáry Francie