Drama jedné české rodiny: Chlapec vyrazil bojovat proti Rusům, našli ho na Ukrajině

Polská policie

Autor: Jan Hrabě

12. ledna 2024 10:13

Až na ukrajinské území se dostal nezletilý český mladík, který se chtěl na straně Ukrajinců zapojit do bojů proti ruské armádě. Polským složkám se podařilo patnáctiletého chlapce najít, zastavit a vrátit do Česka. 

O události informovala polská pohraniční stráž. Tamní policisté zjistili, že chlapcův telefon je přihlášený v Přemyšli nedaleko hranic s Ukrajinou. "Ukázalo se, že patnáctiletý mladík si z domova vzal pas, protože se chtěl dostat na Ukrajinu, aby podpořil tamní armádu v boji proti ruskému agresorovi," uvedli pohraničníci.

Podle jejich sdělení už nezletilý Čech překročil hranici mezi Polskem a Ukrajinou. Díky rychlé reakci a mezinárodní spolupráci se jej podařilo dohledat a přepravit na polské území, odkud byl poslán domů. 

Incident potvrdila i česká policie, která po chlapci pátrala poté, co se na ni s popisem svého syna obrátili jeho rodiče. Školák ráno odešel z domova do školy, na vyučování ale nepřišel. 

"Ve středu ve večerních hodinách jsme přijali oznámení o pohřešování nezletilého chlapce. Následně jsme zjistili, že by se měl nacházet v Polsku, proto jsme kontaktovali kolegu z našeho společného česko-polského pracoviště v Chotěbuzi," sdělila policejní mluvčí Pavla Jiroušková webu novinky.cz. Dodala, že bližší informace ještě nejsou k dispozici. 

Témata: Policie Polsko Polsko Ukrajina Policie ČR válka na Ukrajině