Dovolenkáři v Řecku se divili: Policie vyrazila na kontroly na plážích, 16 lidí bylo zadrženo

Řecko

Autor: Pavel Krejčí

10. srpna 2023 20:26

Řecko patří k oblíbeným dovolenkovým destinacím, turisté tam v poslední době mohli spatřit nevídané. Policisté za pouhé tři dny zadrželi 16 lidí za porušení předpisů při kontrolách slunečníků na ostrovech v Jónském moři a na Kykladských ostrovech. 

Upozornil na to řecký server Kathimerini, který se odkazuje na policejní prohlášení. Provozovatelé barů podle strážců zákona zabírali lehátky a slunečníky větší prostor, než umožňuje zákon. Vadilo také nedodržování minimální vzdálenosti pět metrů od moře. 

Policie zadržela čtyři osoby na ostrově Mykonos, protože osázeli lehátky a slunečníky plochu od 300 do 1100 metrů čtverečních bez jakéhokoliv povolení. Jeden ze zadržených si na pláži postavil bar se 65 slunečníky. Úřady zaznamenaly provinění také na ostrovech Syros či Milos, kde byla umístěna lehátka na archeologickém nalezišti. 

Poslední dobou se v Řecku množily stížnosti lidí na rozpínavost podnikatelů na plážích a nedostatek prostoru u moře pro turisty, kteří za lehátka či slunečníky nechtějí platit. Ministr financí Kostis Chatzidakis v uplynulém týdnu slíbil, že úřad posílí kontroly ve snaze zjistit porušování legislativy. 

Témata: Řecko Turisté