Dolní Morava otevírá nejdelší sjezdovku v Česku

nejdelší sjezdovka v Česku resort Dolní Morava

Autor: Jan Novák

8. prosince 2023 18:54

V pátek se na Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem otevírá nejdelší sjezdová trať v České republice. Lyžaři si na této trati mohou vychutnat nepřetrženou jízdu, která dosahuje délky 3,7 kilometru, což je nejdelší sjezdová trať v celé zemi.

Dolní Morava začíná být komplexním rekreačním a sportovním střediskem, a už dnes konkuruje nejznámějším dovolenkovým destinacím v České republice. Ode dneška tak překonala dosavadní rekordmany v délce sjezdových tratí. Její sjezdovka pod Králickým Sněžníkem, dlouhá 3,7 kilometru, předčila rekordní délku sjezdovek v Ramzové (Jeseníky) s 3,26 kilometry a Jáchymově na Klínovci s délkou 2,95 kilometru.

„V této podobě ji lyžařům předkládáme poprvé. V areálu U Slona navíc na děti čeká zpestření v podobě zábavné trati Snow Fun Trail s hracími prvky, klopenkami, terénními vlnami i dvěma tunely v délce 8 a 12 metrů,“ řekla mluvčí Ski resortu Dolní Morava Šárka Braunerová.

Rozšíření sjezdovky Vyhlídková, otevřené lyžařům již v roce 2018, vytvořilo nejdelší svah. Toto rozšíření kompletně spojilo obě části horského střediska, které byly dříve odděleny, a nyní je tato sjezdovka výrazně širší.

„Nabídne v parametrech modré sjezdovky unikátní převýšení z nadmořské výšky 1 232 m až do výšky 666 m. Dávali jsme velký důraz na bezpečnost. Sjezdovka s šířkou minimálně 25 m je přehledná a má všechny ochranné bezpečnostní prvky,“ řekl webu iDnes generální ředitel Horského resortu Dolní Morava Martin Palán. V hlavní sezoně bude k dispozici 10,4 kilometru vzájemně propojených sjezdovek všech stupňů obtížnosti.

Středisko už minulý víkend spustilo sezónu a nyní rozjíždí denní provoz.

„Na otvírací víkend přijelo kolem tisíce lyžařů. Očekávání bylo možná trochu větší, ale návštěvnost byla asi ovlivněna kalamitním stavem,“ uvedla serveru Novinky mluvčí Braunerová s tím. Kapacita lanovky je 2400 lyžařů za hodinu.

Na sjezdovkách je momentálně průměrná vrstva sněhu šedesát centimetrů, přičemž zhruba polovina je přirozeného původu a druhá polovina je uměle vytvořená.

Lyžaři budou moci využít celkem šest kilometrů sjezdových tratí, zahrnujících sjezdovky Slamník, celou délku Vyhlídkové, Sněžník B a Kamila. Kromě toho bylo v horních částech upraveno také 48 kilometrů běžeckých tratí.

Témata: Dolní Morava Lyžování