Dny NATO 2023: Zájem byl v sobotu značný, akci můžete navštívit i dnes

Dny NATO v Mošnově, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

17. září 2023 11:40

Druhým a závěrečným dnem v neděli pokračují Dny NATO v Mošnově. Na sobotní program se podle odhadů přijelo podívat 100 tisíc lidí. Akci včera navštívil také premiér Petr Fiala. 

Policisté během nedělního dopoledne informovali, že na příjezdových komunikacích od Ostravy a Studánky se utvořily zhruba kilometrové kolony. Řidiče požádali, aby parkovali výhradně na místech k tomu určených. 

Na akci se letos představují v dynamické ukázce letouny páté generace F-35 Lightning II, návštěvníci uvidí také nově získané armádní vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom či mobilní 3D radar MADR a hlavní bojový tank Leopard 2A4. 

V sobotu zavítal do Mošnova premiér Petr Fiala (ODS), který připomněl důležitost členství v NATO kvůli výjimečným bezpečnostním zárukám, které poskytuje. "Jsme zodpovědným státem, svoji bezpečnost bereme vážně a pomáháme, kde je třeba. Nemyslím tím jen válku na Ukrajině, účastníme se několika mírových misí, pomáháme bránit nebe nad východní Evropou, vysíláme záchranáře do míst postižených katastrofami, zachraňujeme lidské životy," uvedl. 

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě a probíhají pod mottem Naše bezpečnost není samozřejmost a bez bezpečnosti není prosperita. Akce patří do klubu prestižních evropských show a vstup na ni je zdarma. 

Hlavní program se odehrává na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově a skládá se z prezentace těžké vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamických ukázek výcviku speciálních jednotek, leteckých ukázek a prezentace výzbroje, výstroje a vybavení útvarů. "Nikde jinde přitom není možné na jediném místě shlédnout špičkové umění a techniku nejenom vojáků, hasičů a policistů, ale také celníků, vězeňské služby, městské policie a dalších elitních útvarů," uvádí organizátoři.

Témata: Dny NATO NATO Armáda České Republiky