Dny NATO 2023: Na co se mohou těšit návštěvníci a co čeká řidiče?

Dny NATO v Mošnově, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

16. září 2023 12:02

V Mošnově dnes začaly dvoudenní Dny NATO. Zájem je i s ohledem na krásné počasí obrovský, na příjezdových cestách se od rána tvoří dlouhé kolony. Na přehlídce se letos v dynamické ukázce představí letouny páté generace F-35 Lightning II. 

Policie už před osmou hodinou informovala, že usměrňuje provoz na příjezdu od Ostravy, kde se utvořila asi čtyřkilometrová kolona. Za sjezdem z D1 u Studénky byla ještě o tři kilometry delší. 

Pořadatelé považují za velké lákadlo show letectva Spojených států amerických a Velké Británie, které poprvé na akci předvedou v dynamické ukázce letouny páté generace F-35 Lightning II. K nim každý stát vystaví jeden letoun i na statické ukázce a z Velké Británie přiletí i náhradní letoun na dynamickou ukázku. 

Návštěvníci uvidí také nově získané armádní vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom či mobilní 3D radar MADR a hlavní bojový tank Leopard 2A4. Premiéru na Dnech NATO si odbývá portugalské letectvo s letounem F-16. 

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě a probíhají pod mottem Naše bezpečnost není samozřejmost a bez bezpečnosti není prosperita. Akce patří do klubu prestižních evropských show a vstup na ni je zdarma. 

Hlavní program se odehrává na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově a skládá se z prezentace těžké vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamických ukázek výcviku speciálních jednotek, leteckých ukázek a prezentace výzbroje, výstroje a vybavení útvarů. "Nikde jinde přitom není možné na jediném místě shlédnout špičkové umění a techniku nejenom vojáků, hasičů a policistů, ale také celníků, vězeňské služby, městské policie a dalších elitních útvarů," uvádí organizátoři.

Témata: Dny NATO