Dnešní projev premiéra Fialy: Kdy a kdo ho odvysílá?

Petr Fiala

Autor: Jan Hrabě

26. prosince 2023 10:50

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý večer přednese svůj vánoční projev. V uplynulých letech promlouval 26. prosince k národu tehdejší prezident Miloš Zeman, jeho nástupce Petr Pavel se však vrací k tradici novoročních projevů. 

Fiala v prosincovém vydání pořadu Ptám se, pane premiére deníku Blesk potvrdil, že na projevu pracuje a respektuje rozhodnutí prezidenta se vrátit k tradici novoročních projevů. "Prezident má přednost, rád ustoupím a obrátím se k lidem 26. prosince," konstatoval. Vánoční projev odvysílá Česká televize na kanálech ČT1 a ČT24 dnes ve 20:00.

První z letošních bilančních projevů ústavních činitelů již zazněl. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v adventním projevu v pondělí 18. prosince vyzval občany ke smířlivosti, vzájemnému respektu či hledání kompromisů a rozumných řešení. Všechno ostatní podle něj může vést k oslabování demokracie v České republice. 

Prezident Pavel se vrátí k tradici novoročních projevů, které měli k národu Václav Havel a Václav Klaus. Od konce roku 2013 promlouval prezident k občanům na druhý svátek vánoční 26. prosince, rozhodl se tak po svém triumfu ve volbách Miloš Zeman. V nastaveném trendu pokračoval i dalších devět let ve funkci.

Tradice novoročních projevů se datuje do dob první republiky. Od 30. let vystupoval s vánočními projevy Tomáš Garrigue Masaryk, na kterého navázali Edvard Beneš i protektorátní prezident Emil Hácha. Na Nový rok je pak přesunuli komunisté, přesněji první hlava státu z jejich řad, tedy Klement Gottwald. 

Témata: Petr Fiala (ODS) Petr Pavel