Dlouhodobá předpověď počasí: Meteorologové slibují návrat k trendu

Zimní počasí v Česku, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

25. ledna 2024 6:00

Leden ještě neskončil, ale meteorologové už "vidí" většinu února. V nově zveřejněném výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) uvedli, že nás čeká teplotně nadprůměrné období. 

Období do 18. února bude jako celek teplotně nadnormální a srážkově normální, míní meteorologové. Počasí se podle nich navrací k pokračování trendu delšího teplotně nadprůměrného období. Vpády chladnější, případně studeného vzduchu budou přechodné a krátkodobé. 

"Období až do konce 1. únorové dekády bude teplotně slabě až mírně nadprůměrné, s nejvyššími teplotami na konci ledna, kdy očekáváme v maximech nejčastěji kolem 6 °C a minimy, které se budou v průměru udržovat kolem 0 °C nebo jen lehce pod bodem mrazu," píše se ve výhledu.

Podobně bude i ve čtvrtém předpovědním týdnu, které již bude více připomínat dlouhodobý klimatologický normál. "Zejména minimální teploty budou v průměru nižší než v předchozím období a mohou po delší období, i když jen slabě, klesnout pod bod mrazu, v maximech bude stále nejčastěji kolem 5 °C," uvedli meteorologové.

Objem srážek se ustálí na průměrných hodnotách. Nejvíce jich spadne na přelomu měsíce, jinak budou rozloženy spíše rovnoměrně, nikoliv v extrémech.

"Sněžit by mělo především na horách, které budou v průběhu celého období postihovat přechodně kratší období oblev, kdy zde bude pršet, sníh bude sesedat nebo odtávat. I přesto bude sněhu v akumulaci na horách, zejména v polohách nad 1000 m n. m. přibývat. Naopak nižší polohy budou po většinu období bez sněhu, pouze s občasně a krátkodobě ležící sněhovou pokrývkou, která se vždy udrží jen po několik málo dní," dodal ústav. 

Témata: Počasí Zima ČHMÚ