Deštivé počasí způsobí první lednové potíže. Meteorologové varují před dvěma jevy

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

2. ledna 2024 11:37

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v úterý dopoledne upravili předchozí varování před povodněmi a vydali nové před vydatným deštěm. Česko se přitom kvůli srážkám a tání sněhu potýkalo se vzestupem hladin vodních toků již o Vánocích. 

Konkrétně na Šumavě, v Krkonoších a Jizerských horách může do čtvrtečního rána spadnout za 48 hodin až 80 milimetrů srážek. Na horských hřebenech napadne kolem 30 centimetrů nového sněhu. Během noci na středu ale dojde k oteplení a zvýšení hranice sněžení, proto sníh začne odtávat, uvedli meteorologové na sociální síti X.

Z toho důvodu stoupnou hladiny vodních toků odvodňujících horské a podhorské oblasti Čech a Vysočiny. ČHMÚ očekává četné dosažení prvních stupňů povodňové aktivity, na tocích v povodí horní Radbuzy, horního toku Otavy, horního Labe a horní Vltavy může dojít i k překročení druhého stupně. 

Oranžová výstraha před povodňovou pohotovostí se konkrétně týká okresů Prachatice a Vimperk v Jihočeském, Horažďovice, Horšovský Týn, Klatovy, Stod a Sušice v Plzeňském a Dvůr Králové nad Labem, Hořice a Trutnov v Královéhradeckém kraji. 

Meteorologové také zmínili, že na Vltavě je řízenou manipulaci udržován odtok nad úrovní 1. stupně povodňové aktivity v Praze a na úrovni druhého stupně pod Lipnem v Českém Krumlově. 

Témata: Počasí Povodně ČHMÚ