Demonstrace v Praze: Protestovalo se na podporu Palestinců. Pavel čelil kritice

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

21. ledna 2024 9:19

Stovky lidí dorazily na sobotní demonstraci na podporu Palestiny v Praze, aby požadovaly konec izraelských odvetných úderů, umožnění humanitární pomoci v Pásmu Gazy, propuštění palestinských zajatců a politická jednání o spravedlivém řešení situace. 

Protestující se sešli na náměstí Míru, odkud po úvodních proslovech vyrazili na pochod centrem hlavního města. 

Řečníci na sobotní demonstraci poukazovali na utrpení palestinských civilistů v Pásmu Gazy, kde v současnosti pokračuje pozemní operace izraelské armády. Postup Izraele označili za genocidu a dlouhodobou součást represivní politiky proti Palestině. 

Zazněla také kritika českého postoje k probíhajícímu konfliktu, výhrady se týkaly i návštěvy prezidenta Petra Pavla v Izraeli, která proběhla v tomto týdnu. Hlava státu přitom například uvedla, že s izraelským protějškem Jicchakem Herzogem řešila i pomoc palestinským civilistům. 

Pavel se následně sešel i s katarským emírem, přičemž nynější konflikt byl zásadní tématem rozhovoru. "Diskutovali jsme o konkrétních krocích, které mohou vést k řešení současného konfliktu, především zamezení jeho rozšířeni v regionu," sdělil prezident.

Radikálové z teroristického hnutí Hamás vpadli loni 7. října na izraelské území, přičemž zabili 1200 lidí. Dalších desítek osob se zmocnili a udělali z nich rukojmí. Izrael reagoval nejprve bombardováním Pásma Gazy, posléze zahájil pozemní operaci, která stále probíhá. 

Témata: Demonstrace palestina Praha válka v Izraeli Petr Pavel