Dejte pozor na kočky. Experti varovali před možnou smrtící nákazou

Kočky

Autor: Pavel Krejčí

20. srpna 2023 21:31

Odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nabádají ve zprávě o šíření respiračních infekcí občany k tomu, aby věnovali pozornost možné nákaze koček ptačí chřipkou. Polsko zaznamenalo i smrtelné případy tohoto onemocnění u domácích mazlíčků. 

V Česku aktuálně cirkuluje genotyp BB linie 2.3.4.4.b viru H5N1. Podle odborníků je zřejmé, že se zvyšuje riziko vytvoření pandemického viru chřipky. Důvodem je výskyt viru v životním prostředí, kdy dochází k úhynům drůbeže, volně žijících ptáků, ale i drobných šelem a dalších savců.

Nálezy uhynulých drobných šelem jsou hlášeny v rámci EU. U koček se prokázala nákaza v Jižní Koreji a v Polsku, kde jsou známé případy s fatálním koncem v důsledku postižení nervové tkáně a mozku. "Nemocné kočky byly zachyceny na více lokalitách a jediným spojovacím můstkem bylo krmení masem pocházejícím z jednoho obchodního řetězce," stojí ve zprávě. V Kanadě prokázaná nákaza u psa byla bezpříznaková.

Čtěte také

Ve Finsku se explozivně rozšířila infekce mezi zvířaty chovanými na kožešinu, šlo o norky, lišky a psíky mývalovité. Celkem se nakazilo více než 185 tisíc kusů. Na pobřeží Jižní Ameriky nadále dochází k úhynům lachtanů.

SZÚ doporučuje nedotýkat se uhynulých ptáků a neumožnit psům a kočkám bližší kontakt s nimi. Hromadný úhyn ptáků či nález uhynulých savců je třeba hlásit Státní veterinární správě či městské policii.

"V případě onemocnění doma chovaných koček, které mají možnost lovit, je třeba v případě závažného onemocnění respiračního traktu, chřadnutí, neurologických symptomů, konzultovat s ošetřujícím veterinářem možnost virologického vyšetření," dodal ústav. 

Témata: Kočky ptačí chřipka