Daně z nemovitosti se dotknou změny. Co bude od ledna jinak?

Daně, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí

30. prosince 2023 15:39

Od ledna se v rámci vládního konsolidačního balíčku zvýší sazby daně pro všechny nemovité věci v průměru na téměř dvojnásobek. Finanční správa však v tiskové zprávě upozornila i na řadu dalších změn. Mnohé z nich provede sama, zhruba stovce tisíc poplatníků ale nově vznikne povinnost podat do 31. ledna daňové přiznání.

"Pokud jde o změny sazeb či místních koeficientů obcí, finanční úřady samy stanoví novou výši daně, kterou na konci dubna či v průběhu května sdělí poplatníkovi. Stejně tak při stanovení daně zohledníme řadu dalších změn, které novela přinesla," uvedla generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová. 

Přibližně stovce tisíc poplatníků ale nově vznikne povinnost podat daňové přiznání. Zejména půjde o majitele garáží, pozemků nebo rekreačních staveb, protože nově se bude zdanění řídit podle údajů v katastru nemovitostí, a nikoliv podle skutečného účelu používání. Termín pro podání přiznání je 31. ledna a pro zaplacení daně 31. května.

Správa si uvědomuje komplikovanost pravidel i rozsah změn, které přináší novela zákona. Plánuje proto významné posílení informačního servisu pro občany.

"Celý leden budou v úředních hodinách k dispozici konzultační telefonní linky ve všech krajích, kde občanům poradí naši specialisté. Ti navíc ve druhé polovině ledna vyjedou zejména do obcí, ve kterých bylo uzavřeno pracoviště finančního úřadu, a pomohou přímo na místě občanům nejen vyplnit daňové přiznání, ale rovnou jej i odevzdat," sdělila Hornochová.

Na začátku ledna bude zveřejněn aktualizovaný formulář daňového přiznání k dani z nemovitých věcí, který zohlední legislativní změny. Finanční správa pro podání doporučuje využít nové služby předvyplnění daňového přiznání údaji z finančního úřadu a katastru nemovitostí v daňové informační schránce na portálu MOJE daně a zde přiznání nejen vyplnit, ale i odeslat.

Témata: Daně Daň z nemovitosti