Dana Drábová bude pokračovat. V Česku je nejdéle sloužící státní úřednicí

Dana Drábová, česká jaderná fyzička a lokální politička.

Autor: Jan Hrabě

23. října 2023 18:18

Expertka Dana Drábová bude pokračovat ve funkci předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Uspěla totiž ve výběrovém řízení, na základě jeho závěrů se jí vláda chystá na středečním jednání jmenovat. Drábová je nejdéle sloužícím státním úředníkem. 

O chystaném kroku kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) informoval server Aktuálně.cz. Drábová bude jmenována s účinností od 1. listopadu, do výběrového řízení se přihlásila jako jediná žadatelka a v průběhu října úspěšně absolvovala pohovor, který s ní vedla čtyřčlenná komise. 

Drábová bude pověřena řízením úřadu na dalších pět let. "Nadále budu vykonávat svou práci, jak nejlépe budu umět," reagovala na zjištění zmíněného webu. 

Pražská rodačka je absolventkou Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost je nepřetržitě od 1. listopadu 1999. Od předchozího prezidenta Miloše Zemana obdržela medaili Za zásluhy I. stupně. Od roku 1998 je zastupitelkou středočeských Pyšel. 

Státní úřad pro jadernou bezpečnost je ústředním orgánem státní správy, kterou vykonává při využívání jaderné energie a ionizujícího záření a v oblasti nešíření jaderných, chemických a biologických zbraní.

Témata: Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost