Daň z nemovitosti 2024: Poradí vám s ní experti, upozornila finanční správa

Daně, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

6. ledna 2024 9:55

Finanční správa začala v rámci spolupráce se Svazem měst a obcí ČR nabízet nadstandardní služby při podání přiznání k dani z nemovitých věcí. Od začátku ledna se lidé mohou na specializovaných telefonních linkách poradit s odborníkem. Plánované jsou také výjezdy do obcí a prodloužené úřední hodiny v posledních dvou lednových týdnech. 

Finanční správa každoročně obdrží k dani z nemovitých věcí okolo půl milionu daňových přiznání. Letos navíc kvůli novým pravidlům zdanění podle zápisu v katastru vznikne povinnost zhruba stovce tisíc poplatníků. 

"Víme, že je tato daň pro občany složitá, a proto letos významně posílíme náš informační servis. V průběhu celého ledna budeme připraveni radit na specializovaných telefonních linkách a na pracovištích finančních úřadů napříč Českou republikou prodloužíme úřední hodiny. Nezapomínáme samozřejmě ani na odlehlejší regiony a obce, kde již nemáme kamenné pracoviště. Naši odborníci vyrazí na stovky výjezdů, aby pomohli občanům s jejich daňovým přiznáním," uvedla generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

Řádný termín pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí připadá na středu 31. ledna 2024. Pozornost by termínu měli věnovat také majitelé garáží, stavebních pozemků či uživatelé nemovitostí ve vlastnictví státu. Mnozí z nich budou muset kvůli legislativním změnám podat daňové přiznání, jakkoliv v předchozích letech nemuseli a příslušnou daň jen do konce května, popřípadě ve druhé splátce do konce listopadu, zaplatili.

Finanční správa doporučuje pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí využít nové služby předvyplnění daňového přiznání údaji z finančního úřadu a katastru nemovitostí v daňové informační schránce na portálu MOJE daně. 

Témata: Daně Daň z nemovitosti nemovitosti