Dálniční známka v roce 2024? Chystá se hned několik novinek

Dálnice, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí

14. prosince 2023 21:57

Roční dálniční známce v minulosti končila platnost s koncem ledna, takže řidiči na přelomu roku už mysleli na koupi nové. Dnes je známka elektronická a dá se zakoupit kdykoliv. V příštím roce s letopočtem 2024 přesto nastanou některé změny, a to nejen ohledně prodeje jednotlivých kupónů. Stát například zavede nové ceny tří dosavadních tarifů.

Z informací uvedených na webu edalnice.cz, který slouží především k nákupu známek, vyplývá, že hned od 1. ledna 2024 bude možné všechny typy dálničních známek zakoupit s třicetidenním předstihem. Od března pak půjde zakoupit i jednodenní známku. Platná bude vždy do půlnoci daného dne, na který byla zakoupena. 

Ke stejnému datu, tedy 1. března 2024, dojde k napojení systému na Registr silničních vozidel. Co to bude pro řidiče v praxi znamenat?

Například v případě změny státní poznávací značky vozidla registrovaného v Česku nebude nutné podávat avízo o změně SPZ, pokud bude v registru dostupná informace o původní i nové značce. Změna bude totiž provedena automaticky. 

Registrovaná vozidla s výhradně elektrickým či vodíkovým pohonem budou automaticky osvobozena od placení dálničního poplatku. Řidičům tak odpadne povinnost vše oznamovat úřadům. 

Vozidla s přidělenou speciální poznávací značkou, která začíná písmeny EL, již nebudou automaticky osvobozena od placení dálničního poplatku. Rozhodující bude hodnota produkovaných emisí CO2. Pokud bude nulová a půjde tedy o vozidla bez spalovacího motoru, vznikne nárok na osvobození. 

Od března budou také zavedeny ekologické ceny. Eko cena 25 % se bude týkat vozidel s pohonem Plug-in hybrid a hodnotou emisí CO2 maximálně 50 g na kilometr. Eko cena 50 % je určena vozidlům, které pohání zemní plyn či biometan v kombinaci s jiným palivem. 

Česko má aktuálně dálniční síť v délce 1375 kilometrů, dalších téměř 190 kilometrů je v tuto chvíli ve výstavbě, uvádí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Momentálně je možné zakoupit roční známku za 1500 korun, třicetidenní za 440 korun a desetidenní za 310 korun.

Ceny zmíněných tarifů se ale od Nového roku změní. Zatímco roční známka zdraží na 2300 korun, měsíční a desetidenní kupón zlevní o 10, respektive 40 korun, na 430 a 270 korun. 

Témata: Dálnice dálniční známky doprava