Dálniční známka: Jak se změní její cena v roce 2024?

Dálnice, ilustrační foto

Autor: Markéta Dosedělová

12. prosince 2023 20:44

Ceny dálničních známek se v nadcházejícím roce změní. Od 1. ledna 2024 bude možné zakoupit všechny typy dálničních známek s třicetidenním předstihem. Od března pak bude nově dostupná i jednodenní známka, platná do půlnoci daného dne, na který byla zakoupena.

Výjimky z placení dálničního poplatku, které byly dosud udělovány vozidlům s přidělenou speciální poznávací značkou začínající písmeny EL, budou nyní záviset na hodnotě emisí CO2. V případě nulových emisí bude vozidlo automaticky osvobozeno od poplatku.

Ceny dálničních známek se také změní od Nového roku. Roční známka zdraží na 2300 Kč, zatímco měsíční a desetidenní kupon zlevní o 10 resp. 40 Kč, na 430 Kč a 270 Kč.

Další inovací od 1. března 2024 bude propojení systému s Registrem silničních vozidel. To znamená, že v případě změny registrační značky vozidla nebude nutné podávat oznámení o změně, pokud jsou v registru dostupné informace o původní i nové značce.

Kromě toho budou od března zavedeny ekologické ceny. Eko cena 25 % se bude vztahovat na vozidla s pohonem Plug-in hybrid a emisemi CO2 maximálně 50 g na kilometr. Eko cena 50 % bude platit pro vozidla poháněná zemním plynem nebo biometanem v kombinaci s jiným palivem.
 
 
 
 

Témata: dálniční známky Dálnice