Čtvrteční ruský útok na Hrozu má další oběti. Svět je zděšen, OSN chystá vyšetřování

Ruské ostřelování obce Hroza má desítky obětí.

Autor: Pavel Krejčí

6. října 2023 17:20

Na 52 vzrostl v pátek počet obětí čtvrtečního raketového útoku na ukrajinskou obec Hroza v Charkovské oblasti. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva vyslal na Ukrajinu tým, který má pozadí ruského útoku, který řada států odsoudila, vyšetřit. 

"V důsledku raketového útoku zahynulo 52 lidí. Jedna osoba zemřela ve zdravotnickém zařízení," uvedl podle agentury Interfax charkovský gubernátor Oleh Synehubov. Dodal, že v nemocnici jsou stále lidé s poměrně vážnými zraněními a na místě útoku stále zasahují záchranné složky.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyslal na místo tým, který by měl pozadí útoku prošetřit. "Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk, který sám viděl hrozné důsledky takových útoků, je upřímně šokován a odsuzuje takové zabíjení," uvedla podle Reuters mluvčí OHCHR Elizabeth Throssellová.

"Na místo vyslal terénní tým, aby mluvil s přeživšími a sesbíral více informací," dodala s tím, že v současnosti je obtížné s jistotou říci, co přesně se stalo, ale vzhledem k místu útoku šlo zřejmě o ruskou raketu.

Raketa zasáhla ve čtvrtek kavárnu a potraviny v Hrozu v době, kdy se lidé scházeli na vzpomínkové události věnované padlému ukrajinskému vojákovi. Jedná se o útoku s jedním z největších počtů úmrtí civilistů od začátku války.

Zároveň jde o nejsmrtelnější útok v Charkovské oblasti od začátku invaze. Úřady v oblasti vyhlásily třídenní smutek. Rusko přitom zapojení do útoku popírá a dlouhodobě uvádí, že úmyslné útoky na civilní cíle nepodniká, ačkoliv při útocích na rezidenční budovy i proti energetické, vojenské či přístavní infrastruktuře zahynulo od začátku invaze mnoho civilistů.

Kreml v pátek znovu zopakoval, že ruská armáda neútočí na objekty civilní infrastruktury. "Útoky provádí na vojenskou infrastrukturu," řekl podle médií mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ruský útok ale už řada států odsoudila.

Bílý dům čtvrteční útok označil za děsivý. Britský premiér Rishi Sunak podle serveru Independent uvedl, že útok potvrzuje hloubku zkaženosti, do jaké jsou ruské síly ochotny klesnout. "Čtvrteční krveprolití potvrdilo, že Rusko záměrně a barbarsky zaútočilo na civilní cíle - kavárnu a obchod v obci Hroza," uvedlo na sociální síti britské ministerstvo zahraničních věcí.

Šéf diplomacie EU Josep Borrell a generální tajemník OSN António Guterres útok také odsoudili. "Záměrné útoky vůči civilistům jsou válečné zločiny," napsal Borrell na sociální síti X.

Rusko podle jeho slov čtvrtečními útoky svou krutost posunulo na další pochmurnou úroveň. "Rusko opětovně potvrzuje, že nemá v úmyslu polevit ve svém teroru vůči Ukrajincům, " dodal.

"Útoky na civilisty a civilní infrastrukturu jsou podle mezinárodního humanitárního práva zakázány a musí být co nejdříve zastaveny,"uvedl Guterres prostřednictvím svého mluvčího Stéphana Dujarrica. Představitelé OSN, kteří se na místě nacházejí, podle Guterrese odpovědnost připisují Rusku.

Ruská armáda při ostřelování Charkovské oblasti na Ukrajině zasáhla obchod a kavárnu v obci Hroza. Útok potvrdil šéf Charkovské oblasti Oleg Sinegubov, prezident Volodymyr Zelenskyj i Úřad generálního prokurátora na Telegramu.

Podle dostupných informací byly ruské síly zodpovědné za útok na obchod a kavárnu ve vesnici Hroza, která se nachází přibližně 30 kilometrů západně od Kupjansku. "Kolem 13:15 Rusové stříleli na kavárnu a obchod ve vesnici Hroza, okres Kupjan, kde bylo mnoho civilistů. Z trosek se zatím podařilo vyprostit 48 mrtvých lidí včetně 6letého chlapce, zraněno bylo 6 lidí, z toho 1 dítě. Lékaři jim poskytují potřebnou pomoc," píše server.

Rusové také zaútočili na nemocnici ve městě Beryslav v Chersonské oblasti. Při leteckém útoku zcela zničili čtvrté patro budovy a zranili několik civilistů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostřelování odsoudil a označil jej za "brutální ruský zločin" a "záměrný teroristický útok". Vyjádřil soustrast všem, kteří ztratili příbuzné a blízké, a znovu zdůraznil, že ruský teror musí být zastaven.

Prezident poznamenal, že v současné době jedná s evropskými lídry o posílení ukrajinské protivzdušné obrany a posílení vojáků. "Všichni, kdo pomáhají Rusku obcházet sankce, jsou zločinci. Každý, kdo až dosud podporuje Rusko, podporuje zlo. Rusko potřebuje tento a podobné teroristické útoky k jedinému: aby se jeho genocidní agrese stala novou normou pro celý svět. A děkuji každému vůdci, každému národu, který nás podporuje v ochraně života!" dodal.

Témata: válka na Ukrajině Ukrajina Ruská armáda