Chorvatsko zdražilo, zní celé léto. Co je opravdu dražší a je na vině euro?

Chorvatsko

Autor: Jan Hrabě

7. srpna 2023 16:00

Chorvatsko patří k nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím českých turistů, přičemž mnozí z nich si letos v létě stěžují na dramatické zvýšení cen. V zemi u Jadranu se od ledna platí eurem, avšak politici jsou přesvědčeni, že kvůli jednotné unijní měně se ceny zvedly jen nepatrně. 

Vývojem cen v Chorvatsku se ve svém článku z tohoto týdne zabýval i server Deutsche Welle. Zajímavostí je, že ačkoliv Záhřeb od ledna zavedl euro, až do konce letošního roku jsou všechny ceny nadále uváděny také v kunách.

DW poznamenala, že v prvních měsících po zavedení jednotné evropské měny se v místních médiích objevila řada článků o zvýšení cen, které doprovázely srovnávací snímky účtenek. "Zejména v potravinářském průmyslu a službách podnikatelé nepochybně využili příležitosti zvednout ceny," píše se v textu. 

Podle zmíněného webu například některé druhy pečiva zdražily o deset centů. Cena kávy se na mnoha místech zvýšila z 1,65 € (40 Kč) na 1,80 € (44 Kč). 

Server konstatoval, že sice nejde o výrazný nárůst, ale pro mnoho lidí má v každodenním životě dopad na jejich peněženky. Někdejší ministr financí a respektovaný analytik Goranko Fizulić je ale toho názoru, že za snížení životního standardu řady spoluobčanů nemůže euro. Chorvatsko se totiž potýká s více než osmiprocentní inflací. 

"Jsem přesvědčen, že by tu byl pokles kupní síly i bez eura," podotkl. "Poškození jsou lidé s podprůměrnými výdělky a důchodci. A těch je tu velká spousta. Ceny vzrostly možná o jedno až dvě procenta kvůli euru," konstatoval Fizulić, který považuje vstup Chorvatska do eurozóny za úspěch. 

Témata: Chorvatsko EUR