ČHMÚ: Víkendové drama je tady. Řeky prudce stoupají, prší bez přestávky dál

Počasí

Autor: Jan Novák

14. září 2024 9:03

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před dramatickým vývojem počasí v České republice, kde na některých lokalitách spadlo téměř 200 mm srážek. V důsledku toho hladiny řek výrazně stoupají.

Český hydrometeorologický ústav v sobotu ráno upozornil, že „trvalý a vydatný déšť na našem území pokračuje a situace se vyvíjí velmi dramaticky.“ V posledních šesti hodinách napršelo na Jesenicku i Ostravsku přes 70 mm srážek, což vedlo k prudkému vzestupu hladin řek. „Voda v řekách kvůli tomu prudce stoupá,“ dodali meteorologové.

Podle aktuálních měření měly největší srážky zasáhnout Krkonoše, kde stanice Špindlerovka zaznamenala ohromujících 194 mm. Rejvíz v Jeseníkách naměřil 179 mm, a výrazné srážky hlásí i Zlaté Hory na Jesenicku, Labská bouda v Krkonoších, Bílý Potok na Frýdlantsku a Slezská Ostrava. Na jihu Pardubického kraje pak od středečního večera spadlo přes 150 mm vody.

Déšť bude i nadále silný. Meteorologové varují, že „na severních horách, od Jizerských přes Krkonoše až po Orlické hory, může napršet ještě kolem 150 mm. V Moravskoslezském kraji a na severu Olomouckého kraje se očekává více než 250 mm, a na návětří Jeseníků může být srážek i přes 300 mm.“

Problémy působí také vítr. "Nejvyšší náraz naměřila od půlnoci Milešovka – 131 km/h. V nižších polohách se nárazy větru mohou pohybovat kolem 70 km/h. Vzhledem k podmáčenému povrchu a olistění dochází k četným polomům a vývratům stromů," upozorňuje ČHMÚ.

Témata: Počasí Déšť