Charakter počasí bude podobný i o víkendu. Nebezpečí povodní trvá

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

9. února 2024 13:38

Povodňové nebezpečí trvá, vyplývá z nejnovější výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nově se varování týká například povodí Jizery. Naopak pro povodí horní Vltavy už výstraha neplatí. 

Meteorologové vysvětlili, že v povodí horní Vltavy již toky po kulminaci klesají. Naopak střední a dolní Labe je na vzestupu, místy může dojít k dosažení prvního stupně povodňové aktivity. "Vlivem manipulace na VD Skalka bude v tomto profilu přetrvávat 1. SPA během celého víkendu. I nadále očekáváme vzestupy s dosažením 1., ojediněle 2. SPA v povodí horního Labe," uvedl ústav na síti X.

Podle nového znění platí výstraha i pro povodí Jizery, kde se předpokládá dosažení prvního stupně. "V povodí horní Moravy po Moravskou Sázavu očekáváme kolísání hladin kolem 1. SPA. Večer budou srážky ustávat a hladiny se budou od horních úseků obracet k poklesu," zmínili meteorologové.

Hladiny zasažených toků podle nich budou v sobotu klesat. V neděli jsou ale očekávány další srážky, které způsobí opětovný vzestup hladin. 

Témata: Počasí Povodně ČHMÚ