ČEZ dnes začal vyplácet dividenda, stát dostane rekordních 54 miliard

Energetika

Autor: Libor Frýdl

1. srpna 2023 21:51

Energetická společnost ČEZ dnes začala vyplácet svým akcionářům dividendu, která je letos v rekordní výši 145 korun za akcii. Vyplývá to z harmonogramu uvedeného na webu společnosti. Stát dostane na účet rekordních 54 miliard korun.

Energetická firma ČEZ před měsícem oznámila, že vyplatí svým akcionářům rekordní dividendu z loňského očištěného zisku. Podle schváleného návrhu na valné hromadě obdrží akcionáři 145 korun za každou akcii, což znamená téměř celý zisk ve výši 78 miliard korun.

Ministerstvo financí podalo návrh na výplatu vysoké dividendy, který byl schválen na valné hromadě. Zároveň byl zamítnut návrh představenstva na vyplacení dividendy ve výši 117 korun za akcii, což by znamenalo 80 procent zisku.

Tato významná výplata dividendy ukazuje na silnou finanční situaci společnosti ČEZ a schopnost generovat vysoký zisk. Informací uvítali akcionáři, kteří budou mít možnost získat významný podíl zisku společnosti. Zároveň bude tato výplata mít pozitivní dopad na státní rozpočet, který získá značnou finanční injekci.

Dividenda jsou způsobem, jak odměnit akcionáře za jejich investici do společnosti a sdílet s nimi zisk. Vyplácení rekordní dividendy ČEZ je v souladu s cílem maximalizovat hodnotu pro akcionáře a odrazuje od návrhů na nižší dividendu.

Témata: ČEZ