Čeští lékaři protestují proti přesčasům: Odloží se operace, dohoda v nedohlednu

Lékaři

Autor: Jan Hrabě

20. listopadu 2023 18:44

Výpovědi z přesčasů už podalo více než 6100 lékařů, kteří tak budou chybět ve směnách, uvedli zástupci České lékařské komory (ČLK). V českých nemocnicích se nachází i oddělení, kde protestuje sto procent lékařů. Od prosince tak sice bude zajištěna akutní péče, ale odloží se stovky operací a tisíce ambulantních návštěv. 

Nemocnice musely do dnešního dne sestavit pracovní plány na prosinec, přičemž rozpisy jsou velmi napjaté. V případě onemocnění lékaře či jeho potomka může dojít k situacím, kdy akutní péče zajištěna nebude. Výrazně omezen bude provoz v nemocnicích v Krči a Motole, Hradci Králové nebo Jihlavě. 

Česká lékařská komora zveřejnila informační leták pro pacienty, v jehož úvodu představuje svůj postoj k novele zákoníku práce. Podle komory by se s lékaři nikdo vážně nebavil, kdyby společně nevyvinuli tlak. Prezident ČLK Milan Kubek míní, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doufá ve schválení novely a návrat do starých kolejí.

"My však věříme, že společně dokážeme konečně pracovní podmínky v nemocnicích změnit. Že dokážeme učinit práci ve zdravotnictví více atraktivní. Že bude o medicínu větší zájem a že tedy bude zdravotní péče zajištěná nejenom v prosinci nebo v lednu, ale také v následujících letech. Že zkrátka bude mít pacienty kdo léčit," pokračoval Kubek.

Jednání podle prezidenta komory pokračují, konkrétně již zítra v rámci takzvané zdravotnické tripartity. "Avšak dokud pan profesor Válek nezačne brát situaci vážně a nepochopí, že jako ministr zdravotnictví je zodpovědný za dostupnost zdravotní péče, k dohodě nedojdeme," podotkl.

"Vzhledem k tomu, že smysluplná dohoda s Ministerstvem zdravotnictví zatím není na obzoru, musíme nejenom my sami sebe, ale především naše pacienty připravit na výrazné omezení dostupnosti lékařské péče, ke kterému s největší pravděpodobností v prosinci dojde," dodal Kubek. 

Témata: lékaři Zdravotnictví ministerstvo zdravotnictví česká lékařská komora Milan Kubek Vlastimil Válek (TOP 09)