Českým řidičům zdražují pohonné hmoty. Důvody jsou dva

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

22. února 2024 16:40

Zdražování pohonných hmot v Česku v posledních dnech pokračovalo. Ceny jsou momentálně nejvyšší od poloviny listopadu. Benzin zdražil o 66 haléřů a prodává se za 38,34 Kč za litr, cena nafty se zvýšila o 77 haléřů na 38,55 Kč za litr.

Podle údajů společnosti CCS přitom v lednu pohonné hmoty oproti loňskému prosinci zlevňovaly. Průměrná cena za litr se snížila o 17 haléřů na rovných 37 korun.

Paliva zdražují ze dvou důvodů. Prvním je oslabování koruny vůči dolaru, během února ztratila česká měna zhruba tři procenta. "Efekty oslabení koruny i dolarového zdražení ropy přitom tuzemští čerpadláři do svých cen ještě teprve plně promítnou, pročež je třeba počítat v příštích sedm dnech se zdražením benzinu o zhruba 40 haléřů na litr a nafty o padesátník," uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Zdražila také ropa Brent, na světových trzích se obchoduje poblíž svých maxim za období od začátku listopadu. Dolů ji sice tlačí problematický vývoj čínské ekonomiky a také signály americké centrální banky, v součtu však jde vzhůru kvůli pokračujícímu napětí na Blízkém východě a zejména v Rudém moři, kde jemenští povstalci útočí nejen na ropné tankery.

Témata: pohonné hmoty