Český tým pro finále přišel o významného obránce

Jan Rutta

Autor: Jan Novák

26. května 2024 12:19

V nedělním finále MS proti Švýcarsku budou čeští hokejisté postrádat třiatřicetiletého zkušeného obránce Jana Ruttu.

Jan Rutta obdržel dodatečný trest za faul na Švéda Isaca Lundeströma během semifinálového zápasu. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) o rozhodnutí informovala na svém webu.

V 35. minutě utkání český obránce udeřil Lundeströma loktem do hlavy. Lotyšský rozhodčí Andris Ansons a finský rozhodčí Kristian Vikman však Ruttu za tento zákrok v průběhu zápasu nevyloučili. Disciplinární komise se však rozhodla udělit dodatečný trest.

Podle zdůvodnění IIHF Jan Rutta bezohledně ohrozil soupeře, hráče San Jose Sharks, a to mimo souboj o puk. V důsledku toho bude trenér české reprezentace Radim Rulík mít ve finále proti Švýcarsku k dispozici pouze šest obránců. Navíc v sobotním zápase měl zdravotní potíže i Jakub Krejčík, kterého zasáhl puk do tváře. Krejčík však utkání dohrál s ochranným košíkem.

Po zápase prošel obránce Sparty Jakub Krejčík vyšetřením v nemocnici. I přes zranění, které utrpěl během duelu se Švédy, který Češi vyhráli 7:3, dokázal zápas dokončit poté, co podstoupil základní ošetření. „Bude tam asi nějaký zákrok. Uvidíme zítra,“ uvedl trenér Rulík po zápase.

Finále mistrovství světa na domácím ledě bude pro reprezentaci hrát poprvé od roku 1985, kdy tehdejší výběr Československa porazil Kanadu 5:3.

Témata: Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 Jan Rutta Hokej MS