Český hokej truchlí. Zemřel olympijský vítěz a mistr světa Roman Čechmánek (†52)

Roman Čechmánek

Autor: Jan Hrabě

12. listopadu 2023 16:03

Ve věku 52 let zemřel bývalý hokejový brankář, mistr světa a olympijský vítěz Roman Čechmánek. Úspěšnou hokejovou kariéru ukončil před čtrnácti lety, v posledních letech se jej týkaly soudní spory kvůli neúspěšnému podnikání. 

Informaci o úmrtí přinesl například i oficiální účet Českého hokeje na sociální síti X. Podle serveru iSport.cz se Čechmánkovi, který naposledy vedl mládež v Uherském Hradišti, udělalo v sobotu špatně, následně nepřijel na zápas a nebral telefon.

Čechmánek se začal výrazněji prosazovat v polovině 90. let, kdy se Vsetínem postoupil do nejvyšší soutěže a extraligu poté s týmem hned pětkrát vyhrál. V roce 2000 se konečně prosadil do zámořské NHL, kde poté chytal za Philadelphii Flyers a Los Angeles Kings. V roce 2003 získal William M. Jennings Trophy pro brankáře týmu s nejmenším počtem inkasovaných branek.

Zlínský rodák se podílel také na zlaté éře českého hokeje na reprezentačním poli. Byl u třech titulů z mistrovství světa v letech 1996, 1999 a 2000, ze šampionátů má také dva bronzy. Stal se také olympijským vítězem, když na turnaji v Naganu kryl záda Dominiku Haškovi.

Po konci aktivní kariéry v roce 2009 se kromě trénování začal věnovat podnikání, přičemž se v souvislosti s ním ocitl před soudem. Letos mu Vrchní soud v Olomouci pravomocně potvrdil tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. 

Témata: Roman Čechmánek úmrtí