Česko zasáhly silné bouřky. Počasí zaměstnává hasiče, padají stromy i kroupy, objevily se přívalové deště

Bouřky zaměstnávají hasiče

Autor: Libor Frýdl

15. srpna 2023 18:27 | Aktualizováno: 15. srpna 2023 21:55

Varování meteorologů před velmi silnými bouřkami v západní polovině Česka se naplnila. Společně s přívalovým deštěm a kroupami udeřily v západních Čechách a poté zamířily na Plzeňsko.

"Velmi silné bouřky bez pohybu se vyskytují v Karlovarském kraji a na SZ a Z Plzeňského. Jsou takřka bez pohybu a kromě intenzivních přívalových srážek se mohou vyskytovat i kroupy kolem 2 cm," uvedli meteorologové na sociální síti X.

Hasiči Karlovarského kraje na facebooku uvedli, že zasahují u osmnácti událostí v souvislosti v bouřkou. "Další události jsou v takzvaném zásobníku, tedy čekají na to, až bude možné na místo poslat volnou jednotku hasičů. Nejvíce událostí je v Karlových Varech, kde přes tísňovou linku nahlásili lidé najednou větší počet událostí," napsali.

Podle hasičů se jedná o odstranění popadaných stromů a vytopené prostory. Především část města Stará louka, Nová louka a Divadelní náměstí, kde voda nestíhá odtékat a celá ulice je zatopená.

"Po intenzivní bouřce zasahujeme aktuálně u dvou desítek událostí. Jedná se o popadané stromy a zatopené prostory. Další události hlásí lidé na tísňovou linku. Nejvíce hlášení je z Karlových Varů," doplnili na síti X.

K večeru hasiči upřesnili, že v době mezi 16:00 do 18:20 hodin vyjížděli k 61 událostem v souvislosti s počasím. "Stále je nejvíc událostí evidováno v Karlových Varech a to celkem 31. Fotografie je z kamery karlovarské městské policie a ukazuje poškozený povrch vozovky v ulici Moravská," napsali. 

Meteorologové následně varovali před bouřkami v okolí Plzně. "Explozivně tam vyrostla intenzivní buňka na západním okraji. V okolí se mohou tvořit v dalších minutách další. Potenciál stále je a energie dostatek. Intenzivní přívalové srážky a kroupy i kolem 2 cm," uvedli na síti X.

Aktuální výstraha platí od brzkých odpoledních hodin až do 4:00 pro Plzeňský a Karlovarský kraj a okresy Hořovice, Příbram a Rakovník ve Středočeském, Blatná, Český Krumlov, Prachatice, Strakonice a Vimperk v Jihočeském a Bílina, Chomutov, Kadaň, Litvínov, Louny, Most, Podbořany, Teplice a Žatec v Ústeckém kraji. 

Meteorologové očekávají velmi silné bouřky, které budou doprovázet přívalové srážky s úhrny přes 50 milimetrů a kroupy o velikosti více než dva centimetry. ČHMÚ vydal výstrahu na silné bouřky také pro středu. Spadnout by během nich mohlo přes 30 milimetrů srážek. Zítřejší varování se v tuto chvíli týká celého území republiky. 


  

Témata: Počasí Bouřky Karlovarský kraj Plzeňský kraj