Česko už zná jméno gorilího mláděte z pražské ZOO! Je to...

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

Autor: Pavel Krejčí

10. února 2024 17:24

ZOO Praha v sobotu odpoledne odtajnila jméno gorilí samičky, která se v zoologické zahradě narodila na začátku ledna. Jmenuje se Mobi. Do výběru jména se v uplynulých dnech a týdnech zapojily desítky tisíc lidí. 

Ředitel ZOO Miroslav Bobek na sociální síti X odhalil, že volba padla na Mobi neboli "dědičku" či "pokračovatelku". Při zveřejňování jména dnes asistovali například primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nebo youtuber Karel Kovář. 

Výběr jména odstartoval u dětí z kamerunského městečka Somalomo, kde má základnu vzdělávací projekt Toulavý autobus. Přišlo celkem 67 návrhů, přičemž pražská zoologická zahrada zúžila seznam na 10 jmen, o nichž umožnila rozhodnout českou veřejnost. 

Z prvního kola hlasování, jehož se zúčastnilo více než 44 tisíc lidí, postoupila kromě Mobi i jména Ekiba a Mosâmom. Ve finále hlasovalo necelých 30 tisíc lidí. 

Pražská ZOO o narození mláděte informovala tři dny po začátku nového roku. "Radujeme se z prvního gorilího mláděte narozeného v pavilonu Rezervace Dja a naše radost je o to větší, že jím pokračuje příběh slavné Moji," uvedl tehdy ředitel ZOO Miroslav Bobek, podle kterého se zúročilo obtížné rozhodnutí rozdělit dosavadní skupinu goril a přivézt nového samce. 

Porod byl podle kurátora savců Pavla Brandla rychlý. První kontrakce přišly ve čtvrt na devět večer, o necelou hodinu později už bylo mládě na světě. "Přestože je samice Duni prvnička, zvládla vše bez sebemenších potíží," poznamenal. Otcem novorozené gorily je šestadvacetiletý Kisumu, který zároveň čeká dalšího potomka s Kijivu. 

Témata: ZOO Praha Miroslav Bobek (ředitel zoo Praha)